ÖNEMLİ NOT :
Eğitim Bilimleri ile Sosyal Bilimler alanlarındaki bilimsel çalışmalarının etik açıdan uygunluğunu incelemek ve etik açıdan uygun olan çalışmalara etik uygunluk belgesi vermek üzere “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu” ile “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu” oluşturulmuştur.
Araştırma önerilerinin kabulüne Şubat 2023 başvuru döneminde başlayacaktır.
Başvurular aşağıdaki linkler üzerinden yapılacaktır.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu İçin Tıklayınız
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu İçin Tıklayınız
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulları
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulları sekretaryası, Hukuk Müşavirliği tarafından yürütülmekte olup, Etik Kurullarımızın çalışma prensipleri ve dayanak noktaları, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulları Yönergesi’nde detayları ile belirtilmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulları; Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu, Fen ve Mühendislik Bilimleri Etik Kurulu ve Sağlık Bilimleri Etik Kurulu olmak üzere üç alandan oluşmaktadır.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulları, başvuru durumuna göre genellikle ayda bir defa toplanmaktadır. Etik Kurullarımıza bilimsel araştırmaların etik onayı için başvurular, her ayın ilk 10 gününde, bu sayfanın alt kısmında verilen online başvuru linki üzerinden yapılır. Online başvurularda gerekli belgelerde eksiklikler olması halinde veya online başvuru dışında başvuru yapılması durumunda, yapılan başvurular değerlendirilmeye alınmaz.
Her başvuru döneminde, en fazla 40 başvuru, ilgili Etik Kurul tarafından bilimsel etik onayı incelemesine kabul edilir. Bir başvuru döneminde aynı kişi, en fazla 2 araştırmanın etik onayı için başvuru yapabilir. Bilimsel araştırmaların etik onayı için kurullara başvuru yapan kişinin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi personeli veya öğrencisi olması gereklidir. Etik kurullara, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi dışından başvuruda bulunabilmek için araştırmanın katılımcılarının, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi personeli ya da öğrencisi olmaları gereklidir.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulları, etik onay başvurusu yapılan çalışmaları; amaçları, yararları, uygulanacak araştırma yöntemleri, kullanılacak veri toplama araçları ve katılımcılara uygulanacak etik süreçler açısından inceler ve değerlendirme sonucunda etik açıdan "Uygun", ya da "Uygun Değildir" şeklinde karar verir. Başvurusuna "Uygun Değildir" kararı verilen araştırmacılar, gerekli düzeltmeleri yaparak veya eksiklikleri gidererek, bir sonraki başvuru döneminde ilgili kurullara tekrar başvuru yapabilir.
Bilimsel araştırmaların etik onayı değerlendirmesi için yapılan başvurularda, kullanılması planlanan veri toplama araçları (anket, ölçek, test, görüşme formu vb.), çalışmada uygulanacağı yazılı şekliyle başvuru dosyasına eklenmelidir. Veri toplama araçlarının, ilgili çalışmaya yönelik bilgilendirme metni içermeden, sadece başka kaynaklardan resim vb. olarak alıntılanarak sunulması kabul edilmez.
Etik Kurulların başvuruları incelerken dikkate alacağı ihlal halleri:
-
- Çalışma kapsamında katılımcıların fiziksel ve/veya ruhsal sağlıklarını tehdit edici durumlara maruz bırakılması,
- Reşit olmayan kişilerin, veli–vasi onayı olmadan çalışmada yer alması,
- Katılımcılarının çalışmanın amacı konusunda kasıtlı olarak hatalı bilgilendirilmesi,
- Veri toplama araçlarının başlangıç kısmında “Katılımcı Bilgilendirme Formu”nun yer almaması veya “Katılımcı Bilgilendirme Formu”nda aşağıdaki hususlardan herhangi birisi açısından eksiklik olması:
- Çalışmanın genel amacının veya başlığının belirtilmemesi,
- Çalışmaya katılımın gönüllülük esasına dayandığının belirtilmemesi,
- Katılımcının istemediği sorulara cevap vermeyebileceği ve çalışmadan istediği zaman ayrılabileceği mesajının verilmemesi,
- Toplanacak verilerin anonim kullanımı ve verilerin gizli tutulup, bilimsel araştırma dışında paylaşılmayacağına dair taahhüt olmaması,
- Çalışmaya katılımın ve veri toplama aracını cevaplandırmanın gerektirdiği ortalama sürenin doğru olarak belirtilmemesi,
- Katılımcıların çalışma hakkındaki olası soruları veya bilgi talepleri hakkında araştırmacı irtibat (telefon, email adresi) bilgilerinin sağlanmaması.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA ETİK ONAYI BAŞVURU LİNKİ
NOT: Yukarıdaki açıklamalar “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulları Yönergesi” kapsamındaki başvurulara ilişkindir. Bu sebeple yönergenin 2. maddesinin 1. fıkrasının g bendi gereği, bu yönerge, “Sağlık Bakanlığı Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik”, “Cumhuriyet Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul Yönergesi” ve “Cumhuriyet Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurul Yönergesi” yetkisinde olan hususları kapsamaz.
NOT : Etik kurulu başvuru sonuçları başvuru esnasında girilen e-mail adresine mail atılacak olup, ayrıca posta yapılmayacaktır. Başvurusu reddedilenler için red gerekçesi mail içeriğinde belirtilecektir.