Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız 2021 Yılında Yapılan Çalışmaları Değerlendirdi
Vizyon 58 TV’de yayınlanan Genel Gündem adlı programın konuğu olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, 2021 yılında SCÜ’de yapılan çalışmalara dair açıklamalarda bulundu.
Program sunucusu Ali Dağ’ın sorularını cevaplayan Rektör Yıldız, bilimsel çalışmalar başta olmak üzere sağlık, kültürel, Sivas’a katkı sağlayan faaliyetler gibi birçok konuya değindi.
SCÜ tarafından birçok projenin hayata geçirildiğini kaydeden Rektör Yıldız, geçtiğimiz günlerde açıklanan University Ranking by Academic Performance (URAP) 2021-2022 Raporuna göre SCÜ’nün genel sıralamada 179 üniversite arasında 11 basamak yükselerek 47’nci sıraya yükseldiğini belirtti.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin, dünyanın önde gelen üniversite sıralama kuruluşlarından Times Higher Education (THE) 2022 Dünya Üniversiteler Sıralamasına ilk kez dâhil olduğunu vurgulayan Yıldız, “Söz konusu uluslararası sıralamada bu yıl Türkiye’deki 207 üniversiteden sadece 66 üniversite yer aldı. Üniversitemiz Klinik ve Sağlık Bilimlerinde 601+, Yaşam Bilimlerinde 801+, Fiziksel Bilimlerde ise 1001+ bandında yer aldı.” dedi.
Nature Index’te, SCÜ’nün 67’nci sıradan 23. sıraya yükseldiğini ifade eden Rektör Yıldız konuşmasının devamında 2018 yılında açılan Kanser Araştırma Merkezinde bor temelli kanser ilacı geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıldığını ve bu yönde faaliyet yapan 2 akademisyenin TÜBİTAK’tan destek aldığını sözlerine ekledi.
Rektör Yıldız’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Bilimsel Çalışma Yapan Akademisyenlere Destek Vermeye Devam Edeceğiz.”
Bu yıl ilk kez düzenlenen törenle birlikte Üniversitemiz Vakfı tarafından makale, kitap-kitap bölümü, fikrî sınaî mülkiyet hakları, proje, Cumhuriyet Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi faaliyetleri, ödül, bilimsel kongre, sempozyum, çalıştay, sosyal, sportif ve sanatsal faaliyet organizasyonları başlıkları altında ulusal ve uluslararası alanda çalışma yapan öğretim üyelerine Akademik Performans Destek Ödüllerini verdik. Göreve geldiğimizden itibaren akademik çalışmalara önem veriyoruz. Bilimsel çalışma yapan arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Gelecek yıllarda daha fazla bilimsel çalışmanın yapılacağını düşünüyorum.
“TEKNOFEST’te 2 Derece Elde Ettik.”
TEKNOFEST 2021’de 4 kategoride 5 takımla yarıştık. “Saruca” adlı takımımız “Su Altı” kategorisinde 7’ncilik, “Göksenin-AI” adlı takımımız ise “Sağlıkta Yapay Zekâ” kategorisinde 2’nciliği elde etti.”
“Öğrenci Projeleri TÜBİTAK Tarafından Destekleniyor.”
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programına 2020 yılının 2’nci döneminde Fen Fakültesi ve Eczacılık Fakültesinden de 2’nci döneminde yapılan 38 projeden 32’si kabul edilmişti. 2021 yılının 1’inci döneminde yapılan başvurulardan 6’sı Tıp Fakültesi, 6’sı Fen Fakültesi, 4’ü Eczacılık Fakültesi, 1’i Mühendislik Fakültesi, 1’i Eğitim Fakültesi ve 1’i Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere toplam 19 proje kabul edildi. Lisans öğrencilerimiz CÜBAP’tan geçtiğimiz yıllarda destek alamıyorlardı, yaptığımız çalışma ile artık destek alabilecekler.
“Organ Nakil Merkezinde Yapılan Nakillerle 8 Kişi Hayata Tutundu.”
Temmuz 2020’de hizmete açtığımız Nakil Merkezimiz gün geçtikçe daha çok hastaya hizmet veriyor. Açıldığı günden bu yana Merkezde kronik karaciğer yetmezliği ve böbrek yetmezliği tanısıyla takip edilen hastaların tüm hazırlıkları burada yapılıyor. Bu yıl yapılan organ nakilleri sayesinde 8 kişi hayata tutundu.
“Kök Hücre Yöntemiyle Tedavi Gerçekleştirildi.”
Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanemizde hastalar vücutta bulunan yağlardan elde edilen kök hücre ile tedavi yapılıyor. Daha önce menüsküs yırtığı bulunan sporcunun tedavisinde kullanılan yöntem Türkiye’de birkaç hastanede yapılabilirken Sivas’ta da ilk kez gerçekleştirildi.
“Sivas Arısını Korumaya Yönelik Çalışmalarımız Devam Ediyor.”
Sivas, arıcılık için oldukça zengin bir yöredir. Biz de ilimizde mevcut yetiştiricilerin elinde kalmış olan Sivas arısı ırkını ilk önce koruma altına alarak geliştirilmesi, çoğaltılması ve ıslah edilmesi noktasında çalışmalar yapıyoruz. Sivas’ta bulunan yerli arı varlığının korunması ve ıslaha yönelik faaliyetlerin yapılması gibi çalışmalar yürütüyoruz.
“Karabağ Şehit ve Gazi Çocuklarına Kucak Açtık.”
2020 yılının Kasım ayında Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği Başkanı Hüseyin Büyükfırat’la birlikte Karabağ şehit ve gazi çocuklarının Üniversitemizde eğitim alması için çalışmalar başlatmıştık. Bu çalışmaların neticelenmesiyle 25 civarında şehit ve gazi çocuğu Üniversitemize kayıt yaptırarak eğitim-öğretim hayatlarına başladılar.
“Hukuk Fakültesi ve Konservatuvara Öğrenci Alacağız.”
2017 yılında açtığımız Hukuk Fakültesine gelecek yıl öğrenci alacağız inşallah. Yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde akademik kadromuzu tamamlamak üzereyiz. Yine aynı şekilde Konservatuarımızın da akademik kadrosunu tamamlıyoruz. Öğrenci alımını da bu sayede yapacağız.
“Kamu Yayıncılık Ödülünü Aldık.”
Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB) verilen 2020 yılı “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri”nin “Yayıncılık Kamu” kategorisi ödülü Üniversitemizin oldu. 40’ın üzerinde kitap, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı. Tarihimizde önemli bir yeri olan şahsiyetleri gençlerimize tanıtmak amacıyla en son Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran ve Mehmet Akif kitaplarını bastık. İnşallah bu sayı giderek artacak.