3. Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi Başladı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 3. Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi başladı.
14-17 Ekim 2021 tarihleri arasında çevrim içi olarak düzenlenen kongrenin açılış programına Sivas Valisi Salih Ayhan, SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Belediye Başkan Vekili Turan Topgül, SCÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Koç, yurt içinden ve yurt dışından bilim insanları katıldı.
Kongre SCÜ ve Sivas tanıtım filmlerinin izlenmesiyle başladı. Tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.
İlk olarak konuşma yapan Vali Ayhan, coğrafya biliminin bütüncül bir yaklaşımla mekânı planlamaya ve kullanmaya dönük çalışmaları kapsadığını belirterek, Sivas’ta yer alan ve coğrafî özellikleriyle dikkat çeken Sıcak Çermik, Altınkale, Yıldız Dağı Kayak Merkezi gibi yerlerden bahsetti.
Rektör Yıldız ise “Bir ülkeyi, bölgeyi ya da yöreyi bilmek istediğimizde ilk olarak ele aldığımız kıstaslardan birisi de coğrafyadır. Örneğin, bir şehre yahut bölgeye yatırım yapmak istiyorsak oranın coğrafi şartlarını göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. İnsan doğadan yararlanırken doğa ile uyumlu olmak durumundadır. Kısacası, mekân ve insan arasındaki ilişki coğrafyanın konusudur.” dedi.
İbn-i Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözüne atıfta bulunan Rektör Yıldız, insan ve doğa arasındaki uyumun önemine değinerek farklı coğrafyaların insanların hayat tarzına direkt etki ettiğini vurguladı.
Konuşmasının sonunda Rektör Prof. Dr. Yıldız; “Coğrafya insanlarda birtakım kimlikler oluşturur. Kimliğin oluşmasında etkin olan kültür, toplumu bilmek coğrafya sayesinde mümkündür. Kültürünü ve yaşadığı toplumu bilen kişi yaşadığı coğrafyanın farkına varır, diğer yerlerden farkını görür ve ona göre bir hayat tarzı oluşturur. Kongremizin bilim dünyasına hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Rektör Yıldız’ın ardından konuşma gerçekleştiren Belediye Başkan Vekili Topgül de şehir planlama uygulamalarında insan doğal ortam ilişkisinin kurulmasına, beşeri ve fiziki özellikler arasında köprü oluşturulması gibi parametrelere değindi.
Son olarak Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koç ise, coğrafya eğitiminin bugüne ve yarına olan etkisine, insan ve doğa arasındaki uyuma vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından kongrenin ilk gün oturumları gerçekleştirildi.