Orucun Kalp Hastaları Üzerinde Olumlu Etkileri Var

 

Prof. Dr. İbrahim Gül, orucun kalp hastalarını olumsuz etkilediği yönünde bir bulgunun olmadığını; bunun yanında kilo kaybı, şeker kontrolünde ve kolesterolde düzelme gibi olumlu etkilerinin olduğunu söyledi.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Gül oruç tutmanın kalp hastaları üzerindeki etkilerine yönelik açıklamalarda bulundu.

 

Ramazanın sağlık üzerinde etkilerinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gül, “Ramazanın birkaç tane etkisi var. Birincisi uzun süreli açlık. İkincisi tabii ki alınan gıdaların, diyetin parçaları değişiyor. İnsanlar Ramazanda biraz daha farklı beslenme alışkanlıklarına geçiyorlar. Uyku düzeni değişiyor, bunları genel olarak değerlendirmek lazım. Bizim hastalarımıza öneri yaparken kullandığımız kanıtlar var. İkinci sınıf çalışmalar var.” ifadesini kullandı.

 

Orucun sağlık üzerine etkilerini araştıran çalışmaların olduğunu fakat bunlar çok büyük çalışmalar olmadığı için birinci sınıf delil olarak kabul edilemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Gül, “İkinci sınıf çalımalar var. Daha kısa süreli takiplerle yapılan çalışmalara baktığımızda uzun süreli açlığın olumlu etkileri var gibi görünüyor. Mesela şekeri düşürüyor, kolesterol parametrelerinde iyileşme sağlıyor, kilo kaybı sağlayabiliyor. Diğer taraftan baktığımızda özellikle yaz aylarında oruç tuttuğumuzda veya uzun süreli açlığa maruz kaldığımızda sıvı kaybı gelişebilir bu da kalp hastalarını olumsuz etkileyebilecek bir durum. Şeker kontrolünde duzelme, kolesterolde düzelme kalp hastalığı açısından olumlu olabilecek parametreler.” dedi.

 

Gül; “Ramazan ayında genelde sağlık durumları daha iyiye giden hasta sayımız daha fazla gibi. Belki bu uzun süre açlığın getirdiği bir şeydir. Biraz daha konsantrasyon ve motivasyon olarak kendilerini iyi hissetmelerine bağlı.” şeklinde konuştu.

 

Oruç tutarken kalp hastalarının dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Prof. Dr. Gül, “Kalp ilaçlarının çoğu günde bir kere alınıyor. Bunun için de iftarla sahur arasında yine ilaçlarını aynı şekilde almalarıdır. Onun dışında tansiyon ve nabzı biraz daha sık takip etmelerini istiyoruz. İftarda ve sahurda aşırı yemekten kaçınmalarını öneriyoruz. Karbonhidrat ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalarını, bunun yerine taze meyve ve sebze, baklagiller, tam tahıllılar gibi daha sağlıklı yiyecekler yemelerini öneriyoruz.” diye ekledi.