Fikirler de Mayalanmaya İhtiyaç Duyar
Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin de paydaşlar arasında yer aldığı, “3. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı” Erciyes Üniversitesi ve Erciyes Teknopark tarafından düzenlendi.
Salgın tedbirleri kapsamında bu yıl çevrim içi olarak düzenlenen çalıştayın açılış programına, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ve 13 farklı üniversite rektörü ile akademisyenler katıldı.
Çalıştayın moderatörlüğünü yapan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış konuşmasında “Çalıştayımız sayesinde araştırma altyapılarımızın ortak kullanıma açılması, araştırmacılarımızın ortak proje çıktı ve yayın aşamasında birbirlerine destek olması ve ortak çıktılar ortaya çıkarmamızın çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu bağlamda da inşallah araştırma ve inavosyon çalıştayımız hayırlara vesile olur.” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da konuşmasında “Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ise YÖK çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasında; “Bir ihtisas üniversitesi değiliz fakat ihtisaslaşmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Örneğin; Sivas’ta ESTAŞ’la yerli ve milli implantı geliştirdik. Şu anda kullanılıyor, yurt dışında da kullanılmaya başlandı. Yerli ve milli atıf sistemi - ki şimdiye kadar APA ve Chicago’yu kullanıyorduk- İSNAD’ı geliştirdik, sosyal ve beşeri bilimler alanında kullanıyoruz. Solucan gübresine yönelik Valiliğimiz ve Belediyemizle, STSO’yla birlikte bir şirket kurmuştuk. Buradaki amaç belediyedeki atıkları, çamurları solucan gübresine dönüştürmekti. Bu anlamda da verimlilik elde ettik. Çalıştayda 6 akademisyenimiz var ve 3 araştırma merkezi hakkında bilgi vereceğiz. Önemli merkezlerimizden birisi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi. Burada 102 laboratuvarımız, çok önemli cihazlarımız var. Bir diğeri Yapay Zeka Sistemleri ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi. 6500 sayılı araştırma altyapılı kanunla 2019’da görüşmeler yapıldı. Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi. Önemli bir merkez. Erzurum ve biz iki üniversite araştırma merkeziyle ilgili bir aşamayı geçtik. Ülkemizin alanında tek epitaksiyel kristal büyütme merkezi. Bünyesinde ülkemiz için çok büyük etkisi olan led lazer, kızıl ötesi dedektör, sensör uzay ve askerî uygulama ve Çin güneş pili gibi toplu elektronik aletlerin epitaksiyel kristal büyütülmesi ve karakterizasyonu yapılacak.” dedi.
Anadolu’daki üniversitelere mühendislik ve fen bilimleri alanlarında öğrenci gelmediğine dikkat çeken Rektör Yıldız, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Hocalarımız öğrenci olmadığı için derslere girmiyorlar. Acaba şu yapılabilir mi: Ülkenin ihtiyaç duyduğu konularda hocaların belli alanlara yöneltilerek araştırmalar yapmaları, yerli ve mili üretim yapmaları noktasında neler yapılabilir? Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Fikirler de mayalanmaya ihtiyaç duyar. On yıl önce konuştuğumuz şeylerin bugün gerçekleştiğini görüyoruz. Bu konuda da bölge üniversiteleriyle ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum. “
Konuşmaların ardından çalıştay, “Bilgi İletişim ve Haberleşme Teknolojileri”, “Enerji Araştırmaları”, “Makine, İmalat ve Malzeme Teknolojileri”, “Sağlık ve Yaşam Bilimleri”, “Sosyal ve Beşeri Bilimler”, “Tarım, Gıda ve Hayvancılık Araştırmaları” konularında sunumlar ile devam etti.