Üniversitemize Yeni Bir Tesis Daha Kazandırıldı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde eğitim-öğrenim gören öğrencilerin uygulama dersleri için oluşturulan süt ürünleri üretim tesisinin faaliyete başlamasının ardından Üniversite yerleşkesinde kurulan tesiste üretilen solucan gübresi ile beslenen patateslerin de ilk hasadı yapıldı.

 

Yeni kurulan süt ürünleri üretim tesisinde hem üretim yapılacak hem de öğrenciler  stajlarını yapabilecekler. Bu sayede mesleki deneyimleri özel sektöre aktarılaraköğrencilerin mesleki gelişimleri de sağlanmış olacak. 

 

Süt Üretim Tesisi ve tarımsal üretim sahalarında inceleme yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ile Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ organik patatesin ilk hasadına da eşik etti.

 

Hedefimiz Kazanç Değil Uygulama Alanı Oluşturmak

 

Üniversite yerleşkesindeki işletmelerde üretilen ürünlerden kazanç elde edilmesinin değil, staj alanları oluşturulmasının hedeflendiğini belirten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, “Biz üniversitede çeşitli eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerin bazılarında uygulamalar gerekiyor. Uygulama için zaman zaman öğrencilerimizi göndereceğimiz yerler bulamıyoruz. Onun için uygulama yapacağımız alanları projelerle oluşturmaya çalışıyoruz. Örneğin, bugün gezdiğimiz süt ve süt ürünleri tesisimiz bu amaca yöneliktir. Gıda mühendisliğinden hocalarımızın katkılarıyla bir proje kapsamında; süt, yoğurt, ayran ve peynir üretimine başlıyoruz. Öğrencilerimiz bu tesiste süt ürünlerinin yapılışını uygulamalı olarak görecekler. “ dedi.

 

Üniversitede üretilen solucan gübresinin seralarda ve patates üretiminde kullanıldığını belirten Prof. Dr. Yıldız, “Yine bu sene solucan gübresinin verimini araştırmak için patates ektik. Patatesin bir kısmına kimyasal gübre, bir kısmına ise solucan gübresi kullandık. Şu anda içinde bulunduğumuz alan solucan gübresi ile ekilmiş patates ve 4 ton verim aldık. Herhangi bir ilaç ve kimyasal gübre yok. İşte bu da öğrencilerimiz açısından önemli olduğu gibi üniversitelerin bilimsel çalışmaları açısından da önemli. Böylelikle çiftçilerimize de bir anlamda yol göstermiş olacağız.” dedi. 

 

Öğrencilere Tablet Desteği

 

Kâr amacı gütmediklerine işaret eden Rektör Yıldız, “Süt ürünleri tesisimizden ve tarımsal üretimden elde edilen gelir öğrencilerimize yardım amacıyla kullanılacaktır. Uzaktan eğitim yaptığımız bu dönemde bazı öğrencilerimizin tablet ihtiyaçlarını biz karşılayacağız.” şeklinde konuştu.


 
Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız patates üretiminin son yıllarda Sivas’ta geliştiğine vurgu yaparak Sivas’ın iklim olarak yumrulu bitkiler için en uygun ortama sahip olduğunu söyledi. 


Seyit Yıldız, Üniversite bünyesinde oluşturulan süt işleme tesisinin faydalı olacağını belirterek, “Oradaki asıl amaç öğrencilerin staj yapabileceği bir alan oluşturmak. Çünkü staj yaparken öğrenciler bazen kurum bulmakta zorlanıyor.” dedi. 

 

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ yapılan çalışmalarda Üniversiteyle iş birliği yapmaya devam edeceklerini söyleyerek, “Kimyasal gübreler toprağa zarar vermektedir. Artık kimyasal gübreleri kullanmayı bırakıp kendi ürettiğimiz gübrelere önem vermeliyiz. Süt işleme tesisini de çok beğendik. Üniversitemize sonuna kadar destek veriyoruz. ” dedi.