Mide Kanseri Hastası Kapalı Yöntemle Yapılan Ameliyatla Sağlığına Kavuştu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nın bir üst ihtisas alanı olarak Türkiye’de sadece 12 merkezde yer alan ve çeşitli kanser türlerinin tedavisinde önemli rol oynayan Cerrahi Onkoloji Kliniği’nde başarılı ameliyatlara imza atılıyor.

 

Sağlık alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken, bilimsel çalışmalarda son yıllarda önemli mesafe kateden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde kapalı yöntemle mide kanseri ameliyatları başarıyla yapılıyor. 

 

Buna ek olarak bünyesinde bulunan, Türkiye’de sadece 12 merkezde yer alan Cerrahi Onkoloji Kliniğinde troid kanserinden yemek borusu kanserine ve nadir görülen yumuşak doku sarkomu ile malign melonom gibi kanser türleri de bu klinikte tedavi ediliyor.

 

Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Karadayı, klinikte yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Kliniğin 2015 yılından bu yana hizmet verdiğini söyleyen Prof. Dr. Karadayı, “Son yaptığımız ameliyat bir mide kanseri ameliyatıydı. Midenin bütününün lenf bezleri ile birlikte alınarak yapılan bir ameliyat. Teknik olarak bilgi, beceri ve deneyim gerektiren cerrahi bir yöntem. Özellikle mideye, karaciğere, dalağa giden ana damarın etrafındaki lenf bezlerinin çıkarılıp piyese katılması bu ameliyat için hayati önem taşıyor. Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılan bir ameliyat. Kliniğimizde de bu ameliyat yapılmaya başlandı. Birkaç hastamızı geçen aylarda taburcu ettik.” dedi.

 

Cerrahi onkoloğun kanser hastasını bütünüyle ele alıp tanı koyduğu andan itibaren tüm tedavisini planlayan, yöneten, yönetiminde rol alan kişi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karadayı, “Hastalarımız bize başvurduğunda biz o hastayı tüm yönleriyle değerlendirir, daha sonra tümör konseyinde görüşürüz. Bu konseyde hastalığın tedavisiyle ilgili farklı uzmanlık alanlarından değerli meslektaşlarımız bulunur. Bunlar; radyasyon onkologları, medikal onkologlar, radyologlar, gastroenterologlar, patologlardır. Hastanın tedavisini bu ekiple baştan itibaren planlarız. Ameliyat gerekiyorsa önce ameliyat, kemoterapi, radyoterapi gibi farklı tedaviler gerekiyorsa o farklı tedaviler, sonrasında ameliyat gerekiyorsa ameliyatı planlar, hastanın tedavisini bu şekilde yönlendiririz.” dedi.

 

Yapılan ameliyatlar hakkında da bilgi veren Karadayı, birçok kanser türünü merkezde tedavi ettiklerini belirterek, “Yaptığımız ameliyatlar; troid, meme, yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı, safra kesesi, safra yolları, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak, böbrek üstü bezi tümör ameliyatları bizim çalışma alanımız. Bunun dışında çok nadir görülen kanser türleri var. Yumuşak dokudan köken alan yumuşak doku sarkomu, deriden köken alan malign melonomlar gibi… Yine kanserin farklı organlara yayıldığı durumlarda cerrahi onkolog ayrı bir rol üstleniyor. Karaciğere metastaz yapmış bir tümör veya karın zarına metastaz yapmış bir tümör gibi kanserlerin tedavilerini de kliniğimizde başarıyla yapmaktayız.”

 

Teknolojinin gelişimine paralel olarak sağlık alanında da gelişmelerin olduğuna değinen Prof. Dr. Karadayı, Cerrahi Onkoloji Kliniğinde de kapalı yöntemle ameliyatlar yapıldığının altını çizdi.

 

Karadayı sözlerini şöyle noktaladı:
“Son yıllarda teknolojik gelişmelere de paralel olarak laparoskopik cerrahi dediğimiz kapalı ameliyatların gelişmesiyle, kliniğimizde bu ameliyatlara ağırlık vermeye başladık. Ameliyatların birçoğunu eğer hasta uygunsa kapalı yöntemle başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Az önce saydığım kanserlerin tedavisine ilave olarak yemek borusu kanserlerini hem torakoskopik yöntemle hem de laparoskopik yöntemle tedavi ediyoruz.”