Çim Sazanları Gölete Bırakıldı
2020 yılının başlarında hizmet vermeye başlayan Hasbahçe Göleti’ne yosunlaşmayı önleyici özellikleriyle bilinen Çim Sazanı bırakıldı.
Üniversitemiz yerleşkesinde Kayseri yolu üzerinde uzun bir süredir kullanılmayan 18 bin 472 metrekare alana sahip, ‘Mekândan Medeniyete’ düşüncesiyle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın girişimleriyle yeniden hayat bulan, faaliyete geçtiği günden bu yana Sivas’ın en gözde mekânları arasında yer alan Hasbahçe Göleti’ne Keban Barajı’ndan getirilen 1000 adet Çim Sazanı balığı bırakıldı.
Yılda 5 milyon ton ile dünyanın en çok üretilen balıkları arasında yer alan, Kuzey Vietnam’dan Sibirya-Çin sınırındaki Amur Nehri’ne kadar uzanan doğal bir yaşam alanı bulunan Çim Sazanı, ülkemize 1972 yılından sonra getirildi.
Su alanlarında aşırı üreyen ve istenmeyen su bitkilerinin kontrolünde kullanılan Çim Sazanı Has Bahçe Göleti’nde yaşanan yosunlaşmanın önüne geçmek amacıyla kullanılacak. Daha az masraflı ve uzun süreli olduğu bilinen bu yöntem sayesinde Hasbahçe Göleti daha sağlıklı bir yapıya bürünecek.
Yosunlaşma Olmayacak
Balıkların Hashabçe Göleti’ne bırakılmasının ardından açıklamalarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, “Geçen yıl Antalya’dan bin tane renkli sazan balığı getirmiştik. Yine Kızılırmak sazanlarını da Gölete atmıştık. Bizim maksadımız Gölet içerisindeki yosunlanmayı azaltmaktı fakat çok fazla başarılı olamadık. Yaptığımız görüşmeler neticesinde yosunlanmaya karşı Çim Sazanı’nın iyi geldiğini öğrendik. Keban Barajı’ndan bin tane Çim Sazanı’nı getirerek Göletimize bıraktık. Bundan sonra Göletimizde yosunlaşma olmayacak. Getirdiğimiz Çim Sazanları kendi ağırlıklarının on katı kadar yosun yediğini biliyoruz.” dedi.
Ziyaretçilerin Takdirini Topluyor
Sivas’ın en önemli mekânları arasında yer alan Hasbahçe Göleti gerek Üniversite personeli gerekse Sivaslıların uğrak yerleri arasında yer alıyor.
Hasbahçe Göleti’nin aileleri ile birlikte zaman geçirebildikleri en güzel mekânlar arasında yer aldığını belirten ziyaretçiler yapılan çalışmayı takdirle karşıladıklarını ifade ettiler.
Ziyaretçilerden Sivas Muzaffer Sarısözen Ortaokulu Matematik Öğretmeni Adem Demir, “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hasbahçe Göleti’ne beşinci gelişim. Gerçekten muazzam bir eser olmuş burası, yapanların eline sağlık. ‘Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur’ hikâyesi burada vücut bulmuş. Kovid-19 sürecinde de gelip ferahça gezeceğimiz bir yer olmuş. Emeği geçenlerin tekrar eline sağlık. Burada tabii Sivasımızın tarihi eserlerinin sergilendiği Mini Sivas da hoşumuza gidiyor. Göletin içerisindeki balıklar keyifli vakit geçirmemizi sağlıyor. Çocuklar çok eğleniyorlar, burada rahat ediyoruz. Türkiyemizin en büyük yerleşkelerinden olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin böyle bir gölete sahip olması Üniversiteye değer kattığını düşünüyorum.” diye konuştu.