CÜTAM’a 1 Milyon TL Bütçeli Cihaz
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Araştırma Merkezi (CÜTAM) yeni kazandırılan cihazlarla daha da güçleniyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın üniversitelerin asli görevi olan bilimsel çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesi, misyonuna uygun olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü’ne (CÜBAP) etkin ve verimli çalışmalar yapılması ve nitelikli çalışmaların desteklenmesi talimatları ile Üniversiteye birçok yeni cihaz alımı gerçekleştirildi.
Bu kapsamda, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Şenadım Tüzemen, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şimşir, Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. İlkay Demir ile Dr. Öğrt. Üyesi İsmail Altuntaş tarafından hazırlanan ve CÜBAP tarafından da desteklenerek 1 Milyon TL’ye mal olan kaplama cihazı alındı.
CÜTAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şimşir, yeni alınan termal kaplama cihazıyla yalnızca eğitim alanında değil araştırma ve sınai alanında da iş birliği yapılan firmalarla ortak kullanılacağını kaydetti.
CÜTAM Müdürü Prof. Dr. Şimşir, yaklaşık bir milyon lira değerinde olan cihazın optik ve biyomedikal malzeme üretiminde kullanılabileceğini belirterek, “Biyomedikal malzemelerde kemiğe en yakın malzeme olan hidroksiapatit kaplama veya diğer metal ve alaşımların kaplamasını yaparak biyomedikal malzeme üretiminde kullanılabilir.” dedi.
Hem sınai hem eğitim hem de araştırma alanında kullanılabilecek bir cihaza sahip olduklarını aktaran Şimşir, “Şu anda bu cihazda oksitli kaplamalar veya krom, gümüş, alüminyum kaplama gibi elementlerle de kaplama yapabiliyoruz. Camın üzerine kaplama yapılabildiği için optik alanında da kullanılabilmektedir. Dolayısıyla Sivas için gerekli olan özellikle ASELSAN ve Opto-Mekanik gibi firmaların olduğu Sivasımızda bu tür kaplamaların sanayide de işe yarayacağını düşünebiliriz. Hem araştırma hem eğitim hem de sanayide kullanılabilecek bir cihazı bünyemize kazandırdık. Bu anlamda vermiş olduğu desteklerden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’a teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Şenadım Tüzemen de lazer cihazlarının yansıtıcı aynalarının çok güçlü olması gerektiğine işarete ederek, “Bu cihazda özelikle optik alanında pek çok çalışmalar yapılabilmektedir. Özellikle yüksek yansıtıcılığa sahip aynalar yapabiliyoruz burada. Aynı zamanda anti-reflektans dediğimiz kaplamalar yapmamız mümkün. Gözlük camlarında kaliteli filmler yapılabiliyor. Bu cihazda aynı zamanda lazerlerde kullanılan aynalar da yapılabilmektedir. Çünkü lazerlerde kullanılan aynalar çok yüksek yansıtıcılığa sahip olması gerekiyor. Ondan dolayı da burada yapılacak olan örneğin titanyum dioksit, silisyum dioksit art arda kaplamalar yapılarak yüksek yansıtıcılıklı aynalar elde edilip lazerlerde kullanılabilme olasılığı olmaktadır. Aynı zamanda burada üretmiş olduğumuz ince filmleri transistör yapımında kullanılabilmektedir. Yani elektriksel olarak da kullanılmaktadır.” şeklinde konuştu.