Doç. Dr. Köksal, CERN Çalışma Grubuna Üye Seçildi

Dünya’nın en büyük araştırma laboratuvarı ve aynı zamanda 2013 Nobel Fizik Ödülü’nün deneysel olarak gözlemlendiği yer olan CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) çalışma gruplarından LHeC (Büyük hadron-elektron çarpıştırıcısı) çalışma grubuna Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Optik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Murat Köksal “CERN Çalışma Grubuna” üye olarak seçildi. 

 

Doç. Dr. Köksal, yakın gelecekte faaliyete geçmesi planlanan bu çarpıştırıcının ön aşamasında yapılacak teorik hesaplara katkı verecektir.

 

Doç. Dr. Murat Köksal’ın İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı olan CERN gibi önemli bir platformda ülkemizi ve Üniversitemizi temsil etmesi bilimsel açıdan oldukça değerli.

 

CERN Yarının Teknolojilerini Geliştirmekte de Çok Önemli Bir Rol Oynamaktadır

 

Parçacık hızlandırıcılarında çok yüksek enerjilere ve çarpışma sayılarına erişmek, çarpışmalardan çıkan çok sayıdaki parçacığı algılayabilmek amacıyla mevcut teknolojinin sınırlarını zorlayan CERN, temel bilim araştırmalarının yanında, yarının teknolojilerini geliştirmekte de çok önemli bir rol oynamaktadır.

 

Süper iletken teknolojisinin CERN hızlandırıcıları sayesinde ilerlemesi, yeni temiz enerji kaynaklarının araştırılması, yeni reaktör sistemlerinin geliştirilmesi, bilgisayar teknolojisi, tıpta tedavi ve teşhis uygulamaları, yeni elementlerin bulunuşu en önde gelen araştırmalardır. CERN’de yapılan parçacık fiziği araştırmaları lazer fiziği, plazma fiziği, elektronik, telekomünikasyon, nanobilim, malzeme bilimi, nükleer tıp ve radyoterapi, bilişim teknolojisi (yazılım geliştirme, bilgisayar mimarisi, bilgisayar ağ bilimi vb.), savunma sanayi ve mühendisliğin çeşitli dallarındaki yeni gelişmelerin lokomotifidir. Dünyadaki bilgisayar iletişiminin kalbi olan World Wide Web (www), pek çok ülkeye dağılmış olarak çalışan parçacık fizikçilerinin hızlı ve kolay iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin "HTML" adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur. Diğer bir örnek ise hızlandırıcılar sayesinde ilk defa olarak anti-hidrojen üretiminin gerçekleşmesidir. Bu kapsamda CERN, temel bilimin en ileri saflarında yeni bilgi üretmeye çalışan bilim adamlarına teknolojinin izin verdiği en ileri deneysel olanakları ve çözümleri de sunmaktadır.