Deprem Sırası ve Sonrası Konferansı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Kulübü, Sivas İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Sivas Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliği ile “Deprem Sırası ve Sonrası: AFAD ve Afet Odaklı Acil Manevi Sosyal Hizmet Uygulamaları” konferansı düzenlendi.

 

Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa AFAD İl Müdürü Nazif Ekinci, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Vehbi Ünal, Sosyal Hizmet Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Miraç Burak Gönültaş, konuşmacı Sosyal Hizmet Uzmanı Süleyman Baş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Programın açış konuşmasında kulüp faaliyetleri hakkında bilgi veren Sosyal Hizmet Kulübü Başkanı Ayşe Gül İnce, afet öncesi ve sonrasında yapılacak işlemlerin sırasının sosyal hizmet uzmanlarının faaliyet alanları içinde bulunduğunu belirtti.

 

Afetlerin ardından sosyal desteğe ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Sosyal Hizmet Uzmanı Süleyman Baş, “Deprem esnasında binaların yıkılması, insanların enkaz altında kalması ve bazen de bazılarının şans eseri kurtulması… Bunların sonucunda gerek psikolojik, gerek sosyal olarak birçok sıkıntı ortaya çıkabiliyor. En basit örnekle insanlar sokaklarına dönüp baktıklarında evlerinin artık olmadığını, sokağın tamamen yerle bir olduğunu gördükleri anda psikolojik sıkıntılar baş göstermeye başlıyor. Sosyal hizmet alanı ise burada devreye girerek, mağdur olan insanlara bir nebze de olsa yardım etmeye çalışıyor.” dedi.

 

Depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu ve bu gerçekle doğru, etkin bir şekilde yaşamamız gerektiğini vurgulayan Sivas AFAD İl Müdürü Nazif Ekinci ise, “Öncelikle aileyi afete hazırlamamız gerekiyor. Çünkü aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Eğer aile içerisinde afet bilincini doğru şekilde oluşturabilirsek, bu toplumun içerisine nüfuz edecektir. Afete yakalandığımız zaman yapmamız gereken şey ne? Evimizde bulunan güvenli yerler neresidir? Herhangi bir durumda kime haber vereceğiz? Afet acil durum çantamız var mı? İlk şoku atlattıktan sonra dışarı çıktığımızda toplanacağımız yer neresidir? Bu sorularının cevabını bilmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

 

Uzmanların katılımcılara afet yönetimi, afetin sosyal etkileri, afet anında insan davranışı gibi konular hakkında bilgi vermesiyle program sona erdi.