Hocalı Soykırımı Unutulmadı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Lehçeleri Araştırma ve Geliştirme Kulübü tarafından Hocalı Soykırımı’nın 28’inci yıl dönümü vesilesiyle anma programı düzenlendi.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Erdoğan Taş, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. H. İbrahim Delice, Türk Lehçeleri Araştırma ve Geliştirme Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Onur Balci, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

 

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızla birlikte Azerbaycan Millî Marşı’nın da okunmasıyla başladı.

 

Anma programının açış konuşmasını yapan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. İbrahim Delice, “Hocalı hepimiz için bir utanç kaynağıdır. Özgür ortamlarda yaşayıp mutlu olmamızın utancıdır. Yanı başımızda çocuklarımızın derisi yüzülürken hayatı sürdürmemizin utancıdır. Doğru okuyamamamızın, dersler çıkarmamızın utancıdır. Bu şamarı burada atan öğrencilerimize, emeği geçen hocalarıma teşekkür ediyorum. Bugün burada Hocalı’yı anıyoruz. Hocalı’da bir şey yapamamış olmanın ezikliğini yaşıyoruz. Bu bize bir bilinç kazandırabilirse pahalı bir bilinç olacak. Sadece Hocalı da değil İslam bilincinin olduğu her yerde; Gazze’de, Myanmar’da, 3 milyon Türk’ün kapalı ortamlarda işkenceye maruz bırakıldığı Çin’de aynı dersin alınması gerektiği düşünüyorum. Hocalı’yı okuduğumuzda yürekleri parça parça eden, sızlatan o görüntülerin ötesinde söylediklerini de okumamız gerekiyor. Bir doktor güya hümanist. Hümanist olmasam dayanamazdım diyor yaptıklarını anlattıktan sonra. Sonra kiliseye gidiyor günah çıkarmak için. Kilise Allah’ın mabedi. Allah’a inanmadığı için o mabede gitmemesi gereken bir insan. Tam bir vahşi, okumuş hekim. İnsanları tedavi etmesi gereken bir insan böyle vahşileşebiliyor. Ve diyor ki intikam aldım. Türkiye’de olan olayların intikamını Azerbaycan’da alıyor. Dolayısıyla her tarafta parça parça parçalanıyoruz. Alınması gereken ders, gücümüzün yetmediği kuvvetlere karşı birlik olmamız gerektiği ama sanki bu dersi çok da iyi aldığımız söylenemez.” dedi.

 

İnsanlık tarihinin en acı olaylarının masum insanların topluca öldürüldüğü katliamlardır diyerek sözlerine başlayan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Erdoğan Taş, “Bunlardan birisi de 1992 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda Ermeni kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Hocalı Katliamıdır. Bu katliamda yüzlerce Azeri öldürülmüş, sakat bırakılmış ve yaralanmıştır. Bu elim hadiseye bir kez daha dikkat çekmek üzere hazırlanan program vesilesiyle katliamda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, dünyanın hiçbir yerinde bir daha böyle bir katliamın yaşanmamasını diliyorum.” dedi.

 

Programda Hocalı Soykırımı, Hocalı, Karabağ hakkında bilgiler verildikten sonra kulüp öğrencileri tarafından Samed Vurgun, Bahtiyar Vahabzade, Yavuz Bülent Bakiler'den şiirler okundu ve keman eşliğinde Çırpınırdın Karadeniz ve Ayrılık türküleri seslendirildi.

 

Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.