Genç Hekimlere Üniversitemizden Kolaylık
Yaşadığımız bilim ve teknoloji çağında görülen hızlı değişim ve gelişmelere bağlı olarak eğitim- öğretimin yapısı, sınavlara hazırlanma şekilleri de hızla değiştirmekte. Bu kapsamda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) hazırlanan Tıp Fakültesi öğrencilerimizi sınava hazırlamak amacıyla CÜTUS programı geliştirildi.
Üniversitemizden mezun olan genç hekimlerin uzmanlık sınavlarına etkin şekilde hazırlamasını sağlayacak CÜTUS programını hazırlayan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekiye Hasbek ve Nükleer Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Seyit Ahmet Ertürk, CÜTUS programı hakkında Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Alim’e bilgi verdi.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Alim, “Üniversitemiz çok eski ve köklü bir üniversite. Ülkemizin 9’uncu üniversitesi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesiyle eğitim-öğretim hayatına başladı. Tıp Fakültemizde güzel bir çalışma yapıldı. Tıp fakültesindeki kendi öğrencilerimizi TUS’a hazırlamak, öğrencilerimizden daha iyi bir başarı elde etmek için CÜTUS’u yaptık. Öğrencilerimiz bu program sayesinde soru hazırlıyor ve kendileri de hazırladıkları soruları çözüyorlar. Bu ileride bizim başarımızı ve dolayısıyla Tıp Fakültesi’nin başarısını da artıracak. Bu program sayesinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerimiz ayrıcalıklı bir yere sahip olacaktır.” dedi.
Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekiye Hasbek, “Üniversitemizi çok seviyoruz. Öğrencilerimiz bizim için çok kıymetli. ‘Öğrencilerimizin Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılarını artırmak için neler yapabiliriz’ diye çalışma arkadaşlarımla birlikte bir program hazırladık. Bununla ilgili bir mühendis arkadaşımıza da yazılım yaptırdık. Android ve işlemci de bir uygulamayla cep telefonlarına ve tabletlerine indirebilecekleri bir sistem hazırladık. Çok sayıda soru hazırlayarak öğrencilerimizin çok daha kolay bir şekilde spot bilgilerle uzmanlık sınavına daha verimli hazırlanmasını hedefliyoruz. Bu konuda bize destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin ile çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.
Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Seyit Ahmet Ertürk ise, “Tıp Fakültesi’nde okuyan öğrencilerimizin TUS’ta daha yüksek başarı elde etmeleri amacıyla TUS’a hazırlanmaya kolaylık sağlayacak bir program geliştirdik. Bu program Android işletim sistemli telefon ve tabletlerde kullanılabilir. Daha sonra IOS işletim sitemine de entegre etmeyi hedefliyoruz. CÜTUS programı soru- cevap şeklinde her bir dersi Tıbta Uzmanlık Sınavında çıkabilecek sorular ile oluşturarak tekrar edebilme ve kısa sürede bilgilerimizi tazeleyebilme olanağı sağlamaktadır. Bu amaçla Tıp Fakültesi öğrencileri hem soruları kendileri hazırlayıp kendileri çalışmış oluyorlar hem de arkadaşları için soru hazırlamış oluyorlar. Bu uygulamayı daha önce herhangi bir üniversite yapmadı. Sadece özel ticari amaçla yapılmış uygulamalar var. Ancak bu uygulamalar, bizim hazırladığımız uygulamanın yanında soru, içerik ve kalite anlamında çok gerisinde kalıyorlar. Bir örnek vermem gerekirse; bizim şu anda anatomi dersinde örnek olan soru sayısı ilk aşama olmasına rağmen yaklaşık iki bine ulaştı. Bu program sadece Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine açıktır. Öğrencilerimiz uygulamayı ücretsiz bir şekilde indirip kendilerine tanımlanmış kullanıcı adı ve şifrelerle bu uygulamayı kullanabilirler.” dedi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 5 öğrencisi Berat Erdem, “Bu uygulamayı yaparken çok büyük bir hevesle başladık. Uygulamayı yapmamızdaki en büyük amaçlardan birisi boş vakitlerimizi en azından elimiz telefona gittiğinde vaktimiz boşa gitmesin, bu şekilde vaktimizi güzel bir şekilde değerlendirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 Öğrencisi Zeynep Kafalı ise, “Teknoloji çağında yaşıyoruz ve bu sınav sisteminde teknoloji yardımıyla hazırlanıyor olmak hepimiz adına faydalı olacak diye düşünüyorum. Ayrıca bu çalışmaya ve TUS sürecine dönem 3’te başladığım için de kendimi şanslı hissediyorum. Hatta sadece TUS için değil komitelerimize bile yardım olabilecek bir sistem olduğunu düşünüyorum. Bu yolu bize açtıkları için hocalarıma teşekkür ediyorum.” dedi.