Halk Oyunları Stresimizi Atmamızı Sağlıyor

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı tarafından “Halk Oyunlarının İnsan Gelişimine Etkileri” isimli konferans düzenlendi.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda gerçekleştirilen programa SKS Daire Başkanı Muammer Çırçır, Sivas Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nevzat Öztürk, konuşmacı Şarkışla Âşık Veysel Meslek Yüksekokulu Türk Halk Dansları Topluluğu Koordinatörü Öğr. Gör. Erdoğan Önder, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

 

Halk oyunları denildiği zaman akla sahne performansının geldiğine değinen Öğr. Gör. Erdoğan Önder, “Halk oyunları denildiğinde aklımıza sadece sahne performansı geliyor, ama işin daha önemli bir boyutu da arka planda gerçekleşiyor. İzlediğiniz gösterinin arkasında büyük bir emek ve zaman var.” dedi.

 

“İnsanın hayatından ortaya çıkan tarihsel bir derinliğinin olduğu, insanlığın geçmişte yaşadığı olayları, hüznü, felaketleri, coşkuyu hareketlerle ritmik ve düzenli bir şekilde sunma biçimine biz halk oyunları diyoruz.” diyen Önder, “Ülkemiz halk oyunları açısından çok zengin bir konumdadır. Her yörenin kendine has halayları, horonları ve karşılama oyunları gibi halk kültürümüzde var olan oyunları vardır.” diye ekledi.

 

Halk oyunlarının insan gelişimine etkilerine vurgu yapan Öğr. Gör. Önder, “Çok yönlü düşünmeyi sağlıyor. Kişiye, figürleri hatırlama ve tanıma becerisi kazandırıyor. Halk oyunları ruhsal-psikolojik gelişim açısından duygusal doyum ve coşku sağlıyor. Halk oyunları stres atma yöntemlerinden birisidir. Oynamak istiyorsanız gelin oynayın, stresinizi atarsınız, sinir varsa onu da atarsınız.” ifadelerini kullandı.

 

Önder, “Sosyal medya da herkes başına buyruk hareket ediyor. Düzen ve uyumdan söz etmek mümkün değil. İşte halk oyunları insanların o savrukluğunu, düzensizliğini ortadan kaldırarak hareket bütünlüğü ile vücudun bir bütün halinde yürütülmesi sağlıyor ve dengede olmasına yardım ediyor.” dedi.