Sivas Taklacı Güvercinleri Dünyaya Açılıyor

Sivas Güvercinleri Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği üyesi akademisyenler Sivas’a ait olduğu bilinen “Taklacı ve Oyuncu” güvercin ırkının tescilinin alınabilmesi için çalışma başlattı.

 

Taklacı ve oyuncu güvercinlerin tescili projesinde Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Ziya Oğrak ve Yıldızeli Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü Öğretim Üyesi Taner Daştan ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Balcı, görev aldı.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Proje Tescil Ekibi, Sivas güvercininin morfolojik özelliklerinin net olarak belirlendiğini, kanat uzunluğu, vücut uzunluğu vb. gibi çeşitli karakterleri ölçüldüğünü ve uçuş performans değerlerinin kaydedildiğini anlattılar.

 

Elde edilen kayıtlarla birlikte çeşitli genetik analizleri de yapılarak, Tarım ve Orman Bakanlığı Irk Tescil Komisyonu’na başvuruda bulunulduğunu söyleyen Tescil Ekibi en kısa sürede tescilin yapılmasını beklediklerini ifade ettiler.

 

“Sivas Kendine Özgü Endemik ve Kozmopolit Türlere Ev Sahipliği Yapan Bir Şehirdir”

 

Sivas’ın stratejik konumuyla, çeşitli coğrafik oluşumlarıyla ve iklim özellikleriyle, pek çok canlı türü için gen ve geçiş merkezi olduğunun altını çizen Tescil Ekibi, Sivas’ın endemik ve kozmopolit türlere ev sahipliği yaptığını kaydettiler.

 

Proje Tescil Ekibi, Sivas taklacı ve oyuncu güvercin ırkının gen kaynaklarının korunmasının, ülkemiz güvercin ırklarının gelecek nesillere aktarılması ve tanıtılması için oldukça önemli bir adım olacağını vurguladılar.

 

Sivas güvercininin akciğer kapasitesinin yüksek olması nedeniyle güçlü bir yapıya ve uçuş performansına sahip olduğunu anlatan ekip, saatler boyunca uçabildiğini ifade ettiler.