Sivasın Kadim Tarihi Üniversitemize Taşındı
Üniversitemizde Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihî eserlerin sergileneceği MiniaSivas açık hava müzesi kurulmasına yönelik çalışmalarda sona gelindi.
Geçmişten bugüne kültür ve medeniyet birikimimizi yansıtan mimari eserlerin minyatürlerini bir araya getiren Üniversitemiz, Sivas Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Serdar Korkmaz önderliğinde geleneksel el sanatları bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği MiniaSivas’la bu eserlerin yanı sıra doğal atmosferiyle göletimiz de görenleri büyülüyor.
Sergilenen eserler arasında Gökmedrese, Valilik Binası, Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi, Kale Camisi, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese gibi eserler yer alıyor.
Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, MiniaSivas’ta bulunan eserleri yerinde inceleyerek işletmesi Turizm Fakültesi’ne verilen alanda yetkililerden bilgiler aldı.
Yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Üniversitemizin gelenekten geleceğe sloganıyla hayata geçirdiği bazı şeyler var, onlardan bir tanesi de ‘MiniaSivas’. MiniaSivas’ta şu an 6 tane eseri sergiliyoruz. Geçici olarak gölet alanına koyduk ama nasip olursa gelecek yıl bunlar içinde özel bir şey düşünüyoruz. Eski Sivas haritası içerisinde Sivas surlarını da yaparak surların içerisinde olan eserleri oraya koyacağız. Surların dışında olan tarihî eserleri de koyacağız. Kızılırmak’ı ve Sivas’ın içerisinden geçen ırmakları da orada göstereceğiz. Böylece Sivas’ta bir açık hava müzesi meydana gelmiş olacak. Buraya gelip gezen insanlarda şunu görmüş olacaklar; eski Sivas’ın surları neredeydi, eski Sivas’ın yerleşimi neredeydi? Bunların hepsini görmüş olacaklar. Böyle bir eser ortaya çıkaran Sivas Meslek Yüksekokulu Müdürümüze, oradaki hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Sivas’a bir değer kazandıracağını düşünüyorum. Toplam şu an 6 eser olmasına rağmen diğer eserlerin yapımı da devam ediyor. Bu eserler yapıldığı zaman 20 civarında eserimizi biz burada sergilemiş olacağız.” ifadelerine yer verdi.
Rektörümüz konuşmasının devamında, “Rektörlüğe başlamadan önce projeler vermiştik. Projelerden bir tanesi de çalışanlarımız, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için dinlenecekleri alanlar yapmaktı. Bu kapsamda gölet bölgesini bu hâle getirdik. MiniaSivas bunlardan bir tanesi. Gölet bölgesi oldukça geniş bir alan, burada gördüğümüz her şey kurumlardan yardım alarak, hayır sahipleri kişilerden yardım alarak meydana getirilmiştir. Buraya devletin bütçesinden herhangi bir şey de harcanmamıştır. Bunun için ben kurumlarımıza hayır sahiplerine teşekkür ediyorum. Buraya 1200 tane ağaç verildi. İstanbul’dan bir vakıf getirdi bu ağaçları. Yine ışıklandırılmasını bir firma halletti. Gördüğümüz her şeyi gölettin etrafının çevrilmesi, gölettin içinin temizlenmesi de Devlet Su İşleri tarafından yapıldı. Orman İşletme Müdürlüğü hemen karşıda gördüğümüz ağaçların budanmasını sağladı. Sivas’ta güzel, nezih bir ortam ortaya çıktı. Hem hocalarımız, hem çalışanlarımız, hem öğrencilerimiz rahatlıkla gelip burada dinlenebilirler. Burada çayını içebilirler, sohbet edebilirler arkadaşlarıyla. Böyle bir eserde Sivas’a ve Üniversitemize hayırlı olsun.” dedi.