Üniversitemizde Solucan Gübresinden Lavanta Üretimi

Kimyasal gübrenin yerini alması ve kozmetik alanında da kullanılabilmesi için AR-GE çalışmaları tamamlanan Solucan Gübresi Tesisi’nin kurulmasıyla birlikte solucan gübresi kullanılarak Üniversitemizde lavanta üretimi gerçekleştirildi.

 

Üretilen solucan gübresinin lavantalar üzerindeki etkisi hakkında açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Tutar, “Geçtiğimiz mayıs ayında Isparta’dan 2 bin 400 adet kokulu lavanta fidesi getirdik. Bunları toprakla buluşturduk. Amacımız solucan gübresi kullanarak organik lavanta çiçeği ve lavanta yağı üretmek.” diye konuştu.

 

Lavantanın kullanım alanlarına değinen Doç. Dr. Uğur Tutar, ”Lavanta, kozmetik, tıp ve endüstriyel alanda kullanılan çok önemli bir bitkidir. Solucan gübresini lavantada kullanarak elde edilen yağ ekonomiye kazandırılacak.” şeklinde konuştu.

 

Doç. Dr. Tutar, “Tesisimizin hemen yanında yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda 2 bin 400 fideyle başlamış olduğumuz lavanta üretimine gelecek yıl diktiğimiz lavantalardan almış olduğumuz çiçeklerle devam edeceğiz. Bu şekilde hem ekonomik anlamda tasarruf sağlanacak hem de israfın önüne geçmiş olacağız. Görsel olarak üniversitemize renk katabilecek bir çalışma olacağı düşüncesindeyiz.” diyerek cümlelerine son verdi.