TRT Akademi Atölye Çalışmaları Kapsamında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesinde Öğrencilerle Bir Araya Geldi
Ülkemizin kültür, sanat ve eğitimine önemli katkılar sunan TRT, bilgi ve tecrübelerini aktarabilmek için “TRT Akademi Atölye Çalışmaları” adı altında etkinlikler düzenliyor ve üniversite ziyaretleri yapıyor.
Bu kapsamda, 2019-2020 eğitim öğretim döneminin ilk ziyaretini Üniversitemize gerçekleştiren TRT’nin bu etkinliğine İletişim Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra Üniversitemizin diğer bölümlerinden de yoğun ilgi ve katılım oldu.
Etkinliğin açılış programına Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Delice, Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Onur Taydaş, TRT Medya Eğitim Koordinatörü Abdurahman Çakır, TRT Akademi Editör Yardımcısı Ekrem Özdemir, TRT Eğitim Dairesi Başkanlığı Eğitim Sorumlusu Erhan Görgülüarslan, Başkameraman Murat Orhan, TRT FM “Frekans” Programı Sunucusu Acar Acartürk, TRT Başmontajcısı Tuncay Günal, TRT Akademi ekibinden Celal Önder Bostancı, Fatih Şahingöz ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından programın açış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Delice, TRT Akademi’nin deneyimli ekibinin organize ettiği eğitim etkinliğine ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Akademi boyunca gerçekleştirilecek etkinlikleri başlıklar halinde sunan Prof. Dr. Delice, etkinliğin ön hazırlık aşamasında öğrencilerin bu eğitimlere katılmak için yoğun ilgi gösterdiklerini ve bu etkinlikler sayesinde öğrencilerin mesleğe daha hazır hale geleceklerini belirtti. Konuşmasının öğrencilere hitap eden kısmında Dr. Delice şunları kaydetti:
“Üniversiteler, evrensel ve bilimsel düşünce ve perspektifin kazanıldığı kurumlardır. Buralarda aldığınız eğitim ile dünyaya daha geniş perspektiften bakmanız, hayata ve olaylara dair daha geniş okumalar yapmanız beklenir. Bunu başarabilmek için de derslerinizin yanı sıra üniversite yaşamının sunduğu bilimsel, sosyal, sanatsal imkânlardan ve fırsatlardan yararlanmanız son derece önemlidir. Bu çerçevede sizlerin, bilimsel etkinliklere, kültürel-sanatsal faaliyetlere sürekli katılabilmeniz için yoğun gayret sarf ediyoruz. Sizlerin geleceğin iletişimcileri olarak teorik, teknik, estetik ve sanatsal bilgi birikimine sahip olmanız ve dünyaya bu perspektiflerden bakmanız gerekmektedir. Bunun için de Üniversitede aldığınız teorik ve uygulamalı derslerin bu tür etkinliklerle desteklenmesinin önemi büyüktür.”
Dekan Delice’nin açış konuşmasının ardından söz alan TRT Medya Eğitim Koordinatörü Abdurrahman Çakır ise TRT Akademi hakkında bilgi verdi. Çakır, TRT’nin tecrübesini hem kamu kurumları hem üniversite öğrencileri hem de dünya ile paylaşan bir kurum olduğunu kaydederek bu amaçla 2015 yılında Eğitim Dairesi Başkanlığı Medya Eğitim Koordinatörlüğü bünyesinde TRT Akademi’nin oluşturulduğunu anımsattı. Çakır, iletişim biliminin multidisipliner bir alan olduğuna değinerek, öğrencilere kendilerini her alanda yetiştirmelerini, bunun için de bol bol kitap okumalarını tavsiye etti.
TRT Akademi Editör Yardımcısı Ekrem Özdemir de bu sene altıncısı yapılacak olan ve TRT’nin son derece önemsediği bir yarışma olan “Geleceğin İletişimcileri” yarışması hakkında öğrencileri bilgilendirdi.
Konuşmaların ardından atölye çalışmalarına geçildi. Programa konuk olan yayıncılar üç gün süren etkinlik kapsamında, TV program yapım süreci, bu süreçte ekip ve ekip yönetimi, aktüel ve stüdyo programları, radyo yayıncılığı, radyo program türleri, iletişim teknikleri, etkili hitabet, beden dili, haber yazma teknikleri, Televizyon haberciliği, kamera çekim teknikleri, kamu yayıncılığı ve sinema alanlarında öğrencilerimize eğitimler verdiler. Yine etkinlik kapsamında Türkiye’de en fazla dinlenen radyo kanalları arasında önemli bir yeri olan TRT FM kanalında Üniversitemizin kampüsünden tüm Türkiye’ye canlı yayın yapıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız TRT FM’nin Konuğu Oldu
TRT Akademi Atölye Çalışmaları kapsamında TRT FM’de yayımlanan Acar Acartürk’ün hazırlayıp sunduğu “Frekans” isimli radyo programına konuk olan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, program yapımcısı ve sunucu Acartürk’ün sorularını yanıtladı ve Üniversitemiz çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Atölye çalışmaları kapsamında Prodüktör Celal Önder Bostancı, televizyon programı yapımı sürecinin tüm detayları hakkında öğrencilere bilgi verdi. TRT’de program yapım fikrinin iki konsept üzerine kurulu olduğunu belirten Bostancı, program fikirlerinin ya kurumun ihtiyaçları çerçevesinde ya da o günkü koşullara göre önerilerek belirlendiğini söyledi. Öneri hazırlandıktan sonra birtakım bürokratik işlemlerden geçmesi gerektiğini, önerinin onaylanmasından sonra fikirlerin bir ekiple tartışıldığını ve ekiple beyin fırtınası gerçekleştirildiğini ifade etti. Ekip yönetiminin çok önemli olduğunu, ekipteki kişilerle iletişimin çok iyi olması gerektiğini söyleyen Bostancı, ekip yönetiminde bilhassa empatinin önemli olduğunu vurguladı. Aktüel ve stüdyo programlarının ortak ve farklı yönlerini, stüdyoda çalışanların yetki ve sorumluluk alanları konusunda yasal mevzuata değinerek program yapımında birtakım yasal yükümlülükler hakkında bilgiler verdi. Son olarak program çekiminde stüdyo reji, ışık ve dekor konusuna değinen Bostancı, bu konularda çıkacak sorunlarla ilgili uyarılarda bulundu.
TRT Başkameramanı Murat Orhan, öğrencilerimize kamera çekim teknikleri eğitimi verdi; kameramanlık mesleği hakkında bilgi vererek, stüdyoda çekim teknikleri ve yöntemlerini İletişim Fakültesinin TV Stüdyosunda uygulamalı olarak anlattı.
Acar Acartürk İle TRT FM’de “Frekans” Radyo Programı
Programın İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu ve Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda devam eden kısmında ise Üniversitemiz TRT FM’de Acar Acartürk’ün hazırlayıp sunduğu “Frekans” isimli radyo programına ev sahipliği yaptı. Öğrencilerin katılımı ile renklenen ve öğrenciler için radyo atölyesi işlevi gören programında Acartürk, öğrencilere bilgi ve deneyimlerini aktardı. Radyo programcılığı hakkında bilgiler veren Acartürk, TRT FM’in ülkemizde en çok dinlenen radyolar arasında olduğunu belirterek, “En az kesilen iletişim aracı radyodur. Radyo yalnızca yayıncılık değildir. Radyonun köklü bir geçmişe; insana farklı, toplumlara karşı farklı bir misyonu üstlenen bir dokunuşa sahiptir.” dedi.
Eğitimler kapsamında TRT Akademi ekibinden Fatih Şahingöz haber yazım tekniği, haber dilinin temel özellikleri, TV haberciliği ve TRT’nin kurumsal yapısı hakkında öğrencileri bilgilendirdi.
TRT Başmontajcısı Tuncay Günal ise Fakülte Sinema Salonu’nda büyük perdede montaj–kurgu- dersleri verdi. Kurgunun önemine değinen Günal, kurgu çeşitleri ve kurgu programlarının içeriği hakkında detaylı bilgi verdi. İki gün boyunca uygulamalı olarak verdiği eğitim kapsamında kurgu programında video ve ses sıralaması, senaryo örneklemelerini ayrıntılı bir şekilde öğrencilere aktardı.
Rektörümüzden TRT Ekibine Teşekkür Belgesi
TRT Akademi Atölye Ç:alışmaları kapsamında 3 gün süreyle Üniversitemizde bulunan heyeti Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ve Dekanımız Prof. Dr. Güven Delice yalnız bırakmadı. Rektörümüz öğle yemeğinde de TRT ekibiyle bir araya gelerek katılımlarından dolayı kendilerine etkinlik anısına teşekkür belgesi verdi.