“20. Yüzyılın Sultânü-ş Şuarası Necip Fazıl Kısakürek”

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu tarafından “20. Yüzyılın Sultanü’ş-Şuarası Necip Fazıl Kısakürek” programı düzenlendi.


Programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Valimiz Salih Ayhan’ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, Rektör Başdanışmanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda gerçekleştirilen konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Necip Fazıl Kısakürek’in hayatının anlatıldığı sinevizyon ile devam etti.


Programın açış konuşmasını yapan Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu Başkanı Rumeysa Gökçen Zeki, “Milletlerin tarihinde bazı kişiler vardır ki, o kişiler kendilerini milletlerin istikbaline ve istiklaline vakfeder. Nasıl ki vatan için şehadet şerbetini içenler ülkenin ayakta kalmasına vesile oluyorsa, ilim-irfan ehli, mütefekkir, şair ve yazarlarımız da ülkenin ayakta kalmasında önemli etkendir. 20. yüzyılın en dikkate değer mütefekkir, şair ve yazarı ise hiç şüphesiz Necip Fazıl’dır. O, 25 Mayıs 1983 yılında 79 yaşında hayata veda etmesine rağmen hem kendi dönemine hem de gelecek nesillere ışık tutmuş ve yol çizmiş biridir. Pek çoğumuz onun bize aşıladığı bilinçle donandık. Onun cümlelerini kuşanıp çıktık milletimize hizmet yoluna. Bizler onun fikir çilesine bir teşekkür olması için bu programı düzenledik. Bizi her yönden destekleyen Prof. Dr. Recep Toparlı Hocama, bu programı yapmamızda bize bilgileriyle ve fikirleriyle yol gösteren Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan Hocama teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.


Programda emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, “Necip Fazıl Kısakürek’i anlatmayacağım. Onu anlatmaya kelimeler yetmez. 2’nci sınıfta okuyan arkadaşlarım yanıma geldiler, böyle bir program hazırlayacaklarını söylediler. Çok mutlu oldum. Ben programın içeriğine katkı yapmadım. Tamamen kendileri ayakları üzerinde durmaya çalıştılar. Onlar çünkü Asım’ın nesli. Onlar Adım ve Mehmet’le simgelenen Necip Fazıl’ın Gençliği olmaya adaylar. Hepsini yürekten kutluyor, katılımınız için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.


Üniversitemiz öğrencileriyle Necip Fazıl Kısakürek hakkında yapılmış olan röportajların izlenmesinin ardından öğrenciler tarafından şiir dinletisi ve oratoryo sunumu gerçekleştirildi.


Program Büyük Doğu Marşı programda görev alan öğrenciler tarafından okundu.


Program sonunda Şevval Tünel, Büşranur Bulut, Nuran Şahin, Betül Aydın, Volkan Kaya, Mustafa Aydın, Ziya Hak Yılmaz, Hürmet Nur Şahin, Ayşe Nur Okumuş, Nurcan Diri, Ayşe Büşra Kılıç, Ayşegül Süer, Merve Yüce, Özge Karabulut, Süheyla Ayhan, Ümmügülsüm Ünal, Funda Taştan teşekkür belgeleri verildi.