Solucan Gübresi Projesinde Sona Doğru
Kimyasal gübrenin yerini alabilmesi ve kozmetik alanında da kullanılması için AR-GE çalışmaları süren Solucan Gübresi Projesi’nde önemli adımlar atılmaya devam ediyor.
Bu kapsamda, Rektörlük Toplantı Salonu’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, projenin AR-GE çalışmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tutar ile paydaş kurum temsilcileri katıldı.
Toplantıda katılımcılara bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tutar, “Kilogram perakende satışları 3,5 lira, ton olarak ise 2 bin liranın altına düşmüyor. Biz tam kapasiteye ulaştığımız zaman yıllık iki milyon lira gibi bir ciromuz olacak sadece gübre satışından ama biz sadece gübre satışı değil esas çıkış amacımız olan solucan satışını gerçekleştireceğiz. Makine satışından da daha önemlisi danışmanlık vereceğiz. Kimlere bu eğitim verilecek; tabii ki belediyelere. Nedeni ise, bizim bir projemiz var; belediyeler atık çamurları bertaraf etmek için çok ciddi paralar harcıyor. Biz bu atığı solucana yedireceğiz, dolayısıyla bu atıktan birinci derecede kaliteli bir solucan üreteceğiz, esas hedefimiz bu.” dedi.
Konuşmasının devamında Tutar, “Belediyelere biz size anahtar teslim arıtma çamurlarınızı gübre olarak değerlendirebileceğiniz, tesisinizi kurup makinelerini vereceğiz. Burada solucanımızı çoğaltacağız, makinalaşmamızı tamamlayacağız. Bizim asıl amaçlarımız bunlar.” diye ekledi.
Toplantı sonrasında katılımcılar tesisin kurulacağı binayı gezdiler.
Dr. Öğr. Üyesi Tutar kurulacak olan tesisin alan ve yapılacak hizmetler hakkında misafirlere bilgi verdi.