“5 Mayıs El Hijyeni Günü” Konferansı

Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından “5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü” kapsamında konferans düzenlendi. 


Tıp Fakültesi Prof. Dr. Behsan Önol Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Başhekim Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, konuşmacılar Prof. Dr. Nazif Elaldı, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Filiz Şahin, Hemşirelik Hizmetleri Yöneticisi Gülseren Karabey, hastane personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Açış konuşmasını gerçekleştiren Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin; “Bugün, farkındalıkların artırıldığı günlerin başında gelen, özellikle biz sağlık çalışanları açısından önemli günlerden bir tanesi. El hijyeni özellikle sağlık çalışanları açısından tahmin ediyorum en önemli iş sağlığı ve güvenliği kurallarından bir tanesi. Belki bu noktada farkındalığımızın da yeterince olmadığını zaman zaman yapılan yayınlarda görüyoruz. Hemşire arkadaşlarımızın hekimlere göre dört beş kat daha fazla bu konuda farkındalığa sahip olduğu ve uygulamada da aynı şekilde daha hassas olduklarını biliyoruz. Bu hassasiyetlerinden dolayı onları kutluyorum.” dedi. 

Prof. Dr. Çetin’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Nazif Elaldı, “El Hijyeninin Önemi” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Nazif Elaldı el hijyeninin önemine değinerek, “Hakikaten el yıkama bütün önlemlerle birlikte uygulanmasıyla birlikte çok önemli bir önlemdir. Uygun koşulda ve uygun şekilde yapıldığı zaman yüksek oranda etkinliğe sahiptir.” diye konuştu.

Prof. Dr. Nazif. Elaldı, yakın zamanda yapılan bir araştırma üzerinde el kültürleri ve oluşan bakterilerin cinslerini anlattı.

Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Filiz Şahin ise “El Hijyenleri Uyum Oranları” isimli sunumunda, “Çok merkezli bir çalışma içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu yaklaşık 600’e yakın el hijyeni uyum gözlemi yapılmış. Ortalama uyum yüzde 57, bu uyum ünitelere göre ayrıştırıldığında dâhili branşlarda yüzde 80, cerrahi branşlara gelince yüzde 23’lere kadar düşmüş. Yine fark edildiği gözlenen gruplarda el hijyeni uyumu daha yüksek görülmüş literatürde zaten bu şekilde diyor.” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından program Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grup DE’FA’nın müzik dinletisiyle sona erdi.