CÜBAPtan Finansman Destek Türleri Paneli
Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP) tarafından 4 Eylül Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da “Bilimsel Araştırma Projelerine Katkı Sağlayan Kurum ve Kuruluşların Finansman Destek Türleri” konulu panel düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan panele Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, TKDK Sivas İl Koordinatörü Muhammed Ali Genç, CÜBAP Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Önder Gürsoy, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, ORAN Kalkınma Ajansı Uzmanı Serdar Arslan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Panelin açış konuşmasını yapan CÜBAP Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Önder Gürsoy, “Üniversitemizin CÜBAP yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle birlikte lisansüstü öğrencilerimize burs desteği sağlanmakta. Yüksek lisans öğrencilerimize ayda 600 TL, doktora öğrencilerimize ayda 900 TL projeler üzerinden burs desteği sağlanmaktadır. Ayrıca fikri ve sanayi mülkiyet hakları destek projesi ile de öğretim üyelerimizin patent işlemlerine 20 bin TL’ye kadar maddi destek sağlanmaktadır. Sonuç olarak Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeler Birimi olarak yılda 5 milyon TL desteği ortalama 300 projeye sağlamaktayız. Şu an mevcut devam eden 435 projeye 13 milyon TL proje desteği sağlanmaktadır.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven, “Hocalarımızın, araştırmacılarımızın projelerini CÜBAP üzerinden olabildiğince desteklemeye çalışıyoruz. Bu arada dış kaynaklardan da faydalanmaları, onlara da müracaat etmeleri için değerli araştırmalarımızı, hocalarımızı yönlendirmeye çalışıyoruz. Bundan sonrada desteklerimizin devam edeceğini yönetim olarak ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Küresel tarım şirketleri bir yapı oluşturdu ve bu yapıda istesek de istemesek de güçlüler. Bu noktada küresel tarım ilaç pazarı %75’i 6 tane dev şirkete ait. Tohum pazarının ise %71’i 7 tane şirkete ait. Bu 7 şirket içerisinde de bir Türk firması yok. Bunu üzülerek söylüyoruz. Büyük şirketlerin birleşmeleri ve satın almalarıyla birlikte son 10 yılda sadece tohum sektöründeki dönen para 850 milyar dolar. Peki görevlerimiz ne? Asıl sorulması gereken bence bu. AR-GE’de verimli kaliteyi arttırmak. Yeni çeşit ırk ve teknolojiyi geliştirmek, genetik kaynaklarını karşılamak ve bunu sürdürülebilir kılmak.” şeklinde konuştu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Sivas İl Koordinatörü Muhammed Ali Genç, “TKDK, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tarım müzakereleri çerçevesinde kurulmuş olan zorunlu bir kurum, biz bu anlamda Türkiye’de IPARD-I programını uyguladık. Yaklaşık 1 milyar avroluk şu anki değerler ile 6 milyar TL’lik bir hibeyi de Türkiye çiftçisi ile ve Türkiye sanayicisi ile buluşturduk. Biz 3 ana başlıkta destekler sunuyoruz. İlk ana başlığımız hayvancılık başlığı. Bu anlamda büyük ve küçükbaş hayvancılığı et ve süt üretimi yöntemi ile destek altına alıyoruz. Diğer tarafta bizim işleme tesisimiz var ve işleme tesisinde biz hemen hemen kırsal ile ilgili işleme tesisini destekliyoruz. Süt işleme tesislerinden kesimhanelere, et işleme tesislerinden meyve-sebze işleme tesislerine, soğuk hava depolarına kadar geniş bir yelpazede işleme tesislerini de destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
ORAN Kalkınma Ajansı Uzmanı Serdar Arslan ise, “Mali destekler veriyoruz. Kurumsal gelişim çalışmalarımız var. Planlama, programlama faaliyetlerimiz var. Bir de verdiğimiz destekleri izleme, değerlendirme faaliyetimiz var. Planlarımızı yapıyoruz biz; bölge tarzında planlarımızı yapıyoruz. O planlara göre gelişme eksenleri belirliyoruz. O eksenlerimiz neticesinde de devletin bize atadığı bütçeden hibe programlarına çıkıyoruz.” diyerek hibe programının işleyişini anlattı.
Panel soru-cevap şeklinde devam etti.