İşte Gençlik Gençlerde İşsizlik Kaygısı Paneli
Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “İŞ’TE GENÇLİK Gençlerde İşsizlik Kaygısı” isimli panel düzenlendi.
Düzenleme kurulu başkanlığını Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı Öğr. Görevlisi Ebrar Ilıman’ın yaptığı panelin Düzenleme Kuru Üyeleri ise Öğr. Gör. Abdullah Mısırlıoğlu, Aysel Arslan, Rukiye Arslan, Hilal Emiroğlu, Hilal Aver, Leyla Sarıkaya, Meltem Zengin, Mevlüde Bayat, Şeyda Çetinkaya’dan oluştu.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının başlayan programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcısı Hilmi Ataseven, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Enis Baha Biçer, Sağlık Hizmetler Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Serkan Akkoyun, öğretim üyeleri ve birçok öğrenci katıldı.
Açış konuşmasını yapan Sağlık Hizmetler Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Serkan Akkoyun, “Mezuniyetinizin yaklaştığı bu dönemde hepinizin aklında şu soru geçiyor: Acaba benim okulum bitince işim hazır mı? Aşırıya kaçmamak üzere bu kaygıya sahip olmanız sizi daha sağlam adımlar atmaya yönlendirecektir. Hiç kaygısız olmamaktan orta düzeyde kaygınız olması daha iyidir. Elbette ki okullarınızdan mezun olup çıkınca sahada iş yerleri sizlere kapılarını açık bir şekilde bekliyor olmayacak. Fakat yine endişe etmeyin. Siz geleceğe adımlarınızı atın ben hak ettiğiniz yere geleceğinizden eminim.” dedi.
Açış konuşmasının sonrasında panele geçildi.
Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Enis Baha Biçer panel başkanlığını yürütürken İŞKUR Sivas İl Müdürü Hikmet Canpolat, İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Alacahan, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hatice Acar Çınar, Öğr. Gör. Ebrar Ilıman konuşmacı olarak katıldılar.
Dr. Öğr. Üyesi yaptığı Enis Baha Biçer, “Kaygılanmanız çok normal. Yalnız şunu söylemekte fayda var; sadece ülkemizde değil dünya genelinde işsizlik ekonominin doğal bir sonucu olarak belirli oranlarda yaşanıyor. Yalnız arzu etmediğimiz şey işsizlik oranlarının iki haneli olması. Maalesef ülkemizde yüzde 12 düzeyinde işsizlik oranı yaşıyoruz.” diye konuştu.
İŞKUR Sivas İl Müdürü Hikmet Canpolat ‘İş Olanakları ve Kurumların Çalışanlardan Beklentileri’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Canpolat sunumuna İŞKUR hakkında bilgi vererek başladı. İŞKUR’un işçi ve işvereni buluşturduğunu söyleyen Canpolat ülkelerin beşeri ve fiziksel sermayelerinin olduğunu söyleyerek, bir ülkenin gelişimini ancak bu iki sermayenin birleşimiyle sağlayabileceğinin altını çizdi. Sunumdan sonra Canpolat öğrencilerin iş başvuruları hakkında belirsizliklerle alakalı sorularını cevapladı.
Program Canpolat’ın sunumunun ardından Öğr. Gör. Ebrar Ilıman’ın “Üniversite Öğrencilerinde İşsizlik Kaygısı Hakkında Araştırma Sunumu” video gösterimi ile devam etti.
Öğr. Gör. Ebrar Ilıman konuşmasında araştırmanın sonuçlarına değindi.
Öğrencilerin işsizlik kaygıları netleştirebilmek maksadıyla bir araştırma yaptıklarını dile getiren Öğr. Gör. Ilıman öğrencilere mezun olduktan sonra ne kadar sürede iş bulacaklarını sorduklarını ve öğrencilerin yarısının ilk bir sene içerisinde iş bulduklarını, başvuru yöntemleriyle alakalı soruda ise 501 öğrencinin KPSS düşündüklerini anlattı.
Özel şirketlere başvuru üçüncü sırada geliyor diyen Ilıman, “Ortalama 275 öğrencimiz de bu yönteme başvuracaklarını söylediler. Tanıdık aracılığıyla başvuracaklarını söyleyen 19 öğrencimiz var. İş önceliği nedir diye sorduğumuzda yüzde 36’sı para kazanmak derken, yüzde 25 i topluma yararlı insan olmak diye cevapladılar. Kendini gerçekleştirmek için bir araç olarak görenler de var. Bu da gençler için sevindirici bir durum.” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Osman Alacahan ‘İşsizlik Psikolojileri ve Etkileri’ isimli sunumunu gerçekleştirirken, okul bittikten sonra yaşanacak, ailelerin ve çevrenin takınacağı tutumla ilgili değerlendirmelerini paylaştı.
Dr. Öğr. Üyesi Hatice Acar Çınar kendi öğrencilik yıllarına değinerek öğrencilere bilgiler verdi.
Konuşmalarının ardından soru-cevap kısmında panelistler izleyicilerin sorularını cevapladılar.
Program Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız panelistlere teşekkür belgesi verdi.