Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Konulu Konferans Düzenlendi
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesinde madencilik sektöründe kullanılan malzemelerin tehlikeleri, kara yolu taşımacılığında alınacak önemler ile ilgili konferans düzenlendi.
Programa Mühendislik Fakültesi akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Maden Mühendisi B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Ertan Yiğit, ”Uluslararası karayollarında tehlikeli maddelerin taşınması ADR Fransızca kelimesinin baş harflerinden oluşuyor. AB ülkelerinin tamamı ADR’ye taraf ülkelerdir. Bunun yanı sıra Azerbaycan da, Ukrayna da, Türkiye de bu işin içindedir. Tehlikeli maddeyi göndermek için eğer gönderdiği ülke ADR’ye tarafsa ADR mevzuatına uygun işaretleme yaparak uygun evrak ve uygun araçla göndermek zorundadır. Şu an için 51 tane taraf ülke var. Bunun yaklaşık 100 olacağı öngörülüyor.” dedi.
Yiğit konuşmasının devamında, “Çok ağır yaptırımı olduğu için birçok ülke taraf olmuyor. Türkiye, geç kalmasına rağmen iyi bir adım atarak taraf oldu. Bir de bu tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikasını aldığınızda bu taraf ülkelerin hepsinde geçerliliği var. Ekstra bir denklik aramanıza veya ekstra bir prosedür uygulanmasına gerek yok. Biz bu sertifikayı alan insanlarla çalışan bir kurumuz. Sivas’ta 12’nci bölgede ilk açılan kuruluş. 6 danışmanımız var. 70 yere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bunların içerisinde örneğin Kayseri Şeker Fabrikası, Kızılay gibi. Buraya gelmeden önce Sivas Kızılay’ı denetledik.” dedi.
Programın son bölümünde akademisyenler ve öğrenciler merak ettiklerini sordular.