Marka ve Patent Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz bünyesinde Cumhuriyet Teknokent öncülüğünde Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda patentleme bilirlik kriterleri ve sınai mülkiyet hakları programı düzenlendi.


Programa Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Mercan, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Marka ve Pantent Anonim Şirketi (MARPATAŞ) yetkilisi Mehmet Tozar, “Bugün sizlere fikrî ve sınai mülki haklar ile ilgili bilgilendirmeler yapmaya çalışacağım. MARPATAŞ Patent Bürosu 1985 yılında kuruldu, kurulduğu günden bugüne yalnızca sınai mülkiyet hakları ile ilgili hizmet verdi. TSE, İSO, belgelendirme hizmetleri kesinlikle sunulmamakta. Bizim şöyle bir iddiamız var; Türkiye de en çok başvuru yapılan patent ofisi değiliz ama en çok patent veya marka müracaatı yapan, bu müracaatları tescile bağlayan ofis olma özelliğimiz olduğunu düşünüyoruz. MARPATAŞ İnternational’da biz çok uzun zamandır 193 ülkede aynı Türkiye’deki gibi marka patent tasarım tescil işlemlerinin gerçekleşmesini sağlıyoruz. Markamızla biz üniversitelerde fikrî ve sınai haklarla ilgili süreçlerle ilgili öğrencileri bilgilendiriyoruz, hocalarımızı bilgilendiriyoruz. Bunun çok kıymetli, çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Uzun yıllardır yaptığımızdan da zaten bunun karşılığını yavaş yavaş görmeye başladık.” dedi.

Tozar Konuşmasının devamında, “Artık bütün ofislerin içerisinde bir de sınai mülkiyet hakları departmanı oluşturulmaya başlandı. Bu departmanlarda şirket içerisinde gerçekleştirilecek patentlerin, markaların bunların ulusal ve uluslararası tescil işlemleri prosedürlerinin daha kolay organize edilmesi ve kurum içerisinde patentlenebilir olan bazı unsurların atlanmasının önüne geçmek için biz ofislere gidip burada kendi bünyelerinde eğitimler vererek fikrî sınai haklar departmanları oluşturuyoruz. Şunu söyleyebilirim, gelecekteki en önemli en değerli mesleklerden biri hâline gelecek fikri sınai mülkiyet hakları. Bunun için de bu eğitim sonrasında ayrıntılı bir inceleme yapmanızı ve bu alana da yönelmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Yaklaşık bir milyona yakın marka takip ediyoruz yüzlerce binlerce patent ihracatımız var. Bunları kendimize ait özel bir veri tabanı oluşturduğumuz bir yazılımla koruma işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Her ay yayımlanan bültenlerde o markaların kontrolleri ve araştırma işlemlerini MARPATAŞ sayesinde gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Program soru cevap eşliğinde devam etti.