Âşık Veysel Anıldı

Âşıklık geleneğinin önemli isimlerinden olan, Sivas’ın ülkemize kazandırdığı değerlerden biri olan Âşık Veysel, bağlama sanatçısı Erdal Akkaya’nın konuk olduğu söyleşi programıyla anıldı.

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Rektörümüz bir toprak parçasını vatan hâline getiren çeşitli değerlerin olduğunu, bu değerlerden en önemlilerinden birinin kültür olduğunu vurguladı. 

O toprak parçası üzerinde yaşayan bazı insanların toplum üzerindeki etkisinden söz eden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Bu değerlerden birisi de hiç kuşkusuz Âşık Veysel’dir. Veysel, içinde yaşadığımız çağda aşkla söylediği şiirlerle şiir dilimizi âdeta yenilemiştir. Bu yenilenme usta-çırak ilişkisiyle yetişen geleneğe bağlı âşığın çabasına işaret eder. Onun söylediği her bir şiir Köroğlu’ndan, Emrah’tan, Ruhsatî’den esintiler getirir.” dedi.

Âşık Veysel’in aynı zamanda halk şairi olduğunun altını çizen Rektörümüz Âşık Veysel’in şairliğinde çektiği sıkıntıların yadsınamaz bir gerçek olduğunu ifade etti.

Rektörümüz Yıldız, “ Birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Veysel, güzelliklerden de özellikle dem vurur. Güzelliğin değerinin ancak aşk ile olacağını ‘Güzelliğin on para etmez/Şu bendeki aşk olmasa/ Eğlenecek yer bulaman/ Gönlümdeki köşk olmasa’ ifadeleri ile bizi alır götürür. 16’ncı yüzyılda yaşayan Fuzuli’nin ifadelerini çağrıştırır. Onun için Veysel, tarihini ve kültürünü geçmişten geleceğe bilen bir şairimizdir. 13’üncü yüzyılda Mevlâna’dan, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre’den sesler taşır bize. Böylece içine doğmuş olduğu kültürün farkında olduğunu ve kültürü çok iyi öğrendiğini de özümsediğini de gösterir.” şeklinde konuştu.

Âşık Veysel’in nesillere anlatılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yıldız şunları kaydetti:

İmanı, inancı ve vatan sevgisiyle mütevazılığı bu denli güzel işleyen o büyük ustayı genç nesle aktarmak da bizim görevimizdir. Üniversite olarak da böyle bir görevimiz var. Bu vesile ile Âşık Veysel’e rahmet diliyorum.”

Rektörümüzün konuşmasının ardından bağlama sanatçısı Erdal Akkaya söyleşini gerçekleştirdi. 

Akkaya, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas’ta farklı kültürlerin bir arada bulunmasının önemine değindi. 

Bu çalışmaların devamının gelmesini ümit ettiğini söyleyen Akkaya, “Anadolu halk kültürü, halk müziği, sanatı ilelebet geçmişte olduğu gibi günümüzde de yaşayacak ve sürecek. Sivas deyince akla Âşık Veysel kültürel değerleri, tarihimize geleneğimize kazandırılan önemli şahsiyetler akla geliyor.” diye konuştu.
Akkaya konuşmasının devamında, “Âşık Veysel binlerce yıldır süren Türk halk kültürünün, ozanlık ve âşıklık geleneğinin 20’nci yüzyılda vücut bulmuş hâlidir. Ruhsatî’dir, Karacaoğlan’dır, Yunus Emre’dir aynı zamanda. Anadolu halkının gözü, kulağı, dili, nefesi ve soluğu olmuş Âşık Veysel ve sadece Türkiye değil insanlık hümanizması açısından dünyanın birçok yerinde biliniyor. Bu da Türk halk kültürü, sanatı hakkında diğer kültürlerin de fikir sahibi olmasına vesile olduğu için Âşık Veysel’in anısına saygı ile eğiliyorum. Sivas âşık geleneğinde çok önemli bir yer teşkil ediyor ve bu gelenek Anadolu hümanizmasına insanlığa çok önemli katkılar sunmuş.” diyerek sözlerine son verdi.