İlahiyat Alan Dergileri Editörler Çalıştayı’nın İkincisi Düzenlendi

İlahiyat Fakültemizin öncülüğünde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dinî İlimler Merkezi (DİMER) ve Cumhuriyet İlahiyat Dergisi’nin iş birliği ile Turizm Fakültemiz Mihmandar Otel’de ‘İlahiyat Alan Dergileri Editörler Çalıştayı’nın ikincisi düzenlendi.


Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal Kılıç, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Dinî İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sami Şahin ile ülkemizde yayın hayatına devam eden ilahiyat alan dergilerinden 65 editör katıldı.

Onursal Başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın yaptığı çalıştayın Düzenleme Kurulu’nda İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Dinî İlimler Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sami Şahin, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Çelik, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Demir yer alırken, çalıştayın koordinatörlüğünü Cumhuriyet İlahiyat Dergisi editörü Dr. Öğr. Üyesi Sema Yılmaz yürüttü.

Cumhuriyet İlahiyat Editörü ve çalıştay koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema Yılmaz çalıştay hakkında bilgi vererek, “Çalıştayımızda gün boyunca akademik süreli yayıncılığın mevcut durumu, sorun ve ihtiyaçları ile çözüme yönelik öneriler üzerine konuşacağız. İlgili konularda ayrıntılı değerlendirmeler yapacağız. Yapılan değerlendirmenin sonucunda da çalıştay sonuç raporu hazırlayacağız ve konunun taraftarlarıyla paylaşacağız. Çalıştayımızın İlahiyat Alan Dergilerinin bilimsel zemininin sağlamlaştırılması için, A sınıfı indekslere dâhil edilmesinde, standartların yakalanması konusunda verimli sonuçlara vesile olmasını umuyoruz.” dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, “Her şeyden önce İlahiyat Fakültemiz kurulduğu günden beri çok önemli faaliyetlere imza attı. Fakat 2-3 yıldır Türkiye’de ses getirecek çalışmalar yaptılar. Bu manada özellikle dergimiz şu anda İlahiyat Fakülteleri arasında ön plana çıktı. Dergimiz 1996 yılından bu yana yılda 2 kez çıkıyor. Geldiği nokta açısından ESCI, EBSCO ve SCOPUS tarafından da taranma noktasında. Temmuz ayı itibarıyla A sınıfı olup olmayacağımıza karar verilecek diye bekliyoruz. Bu da bizim için çok önemli. Fakültemizi ileri noktaya getirecek her türlü çalışmaya destek vereceğiz.” diye konuştu.

İsnad atıf sisteminin bu yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini ifade eden Dinî İlimler Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sami Şahin, “Dinî ilimler Merkezi iki yıla yakın oldu açılalı ama Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak diğer üniversitelerde olmayan özellikle İsnad Atıf Sistemi üzerinde bir projemiz vardı. Projemizi inşallah bu sene tamamlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, “Esasen biz bu çalıştayın benzerlerinin sadece İlahiyat Fakültesi için değil diğer fakültelerde de yapılmasını arzu ettik. Bu tür çalıştayların diğer üniversitelerde de devam etmesi gerekiyor. Çünkü çoğu dergi ‘Çıkardık mı, çıkardık’mantığıyla yayınlanıyor ve kütüphanelerin tozlu rafları arasında unutulup gidiyor. Ne Türkiye’de insanlar ondan haberdar oluyor ne de dünyada bilim çevresindeki insanların haberi oluyor. Çünkü yazılarınızı yayımladığınız dergilerin bilinmesi, duyulması, tanınması için uluslararası indeksler tarafından taranması gerekiyor. Bunun yolu da bu tür çalıştaylardan geçiyor.” ifadelerini kullandı. 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasında göreve geldiklerinde fen, sosyal, sağlık gibi alanlarda her bilim dalının bir konuyla öne çıkmasını istediklerini vurguladı.

Prof. Dr. Yıldız, “ Sosyal bilimlerde İlahiyat alanını seçmiştik. İlahiyatta seçtiğimiz çalışmanın meyvesini almaya başladık. Davet Dinî Araştırmalar Veri Tabanının kurulması, DİMER’in kurulması, İlahiyat Fakültesi dergimizin bu günlere gelmesi bu çalışmaların sonucudur. 1 yıl içerisinde toparladık ve 2 yıl içerisinde de bu duruma geldik. Geçen yıl TR Dizinde 17 dergi varken bu yıl İlahiyat Dergisi olarak 38’e çıktık. Bu, geçen yıl burada yapılan çalışmanın bir sonucudur. Sosyal bilimlerde bir derginin A sınıfı dergi olması çok önemli, biliyorsunuz. İlahiyat dergilerimizden birinin A sınıfı olması bizim adımıza çok önemli. Üniversitelerin iki büyük görevi var. Bir tanesi eğitim, diğeri araştırma. Eğitimi hepimiz yapıyoruz, araştırmaların da dergilerde yayımlanması, insanlara ulaşması gerekiyor.” diye belirtti. 

Konuşmaların ardından birinci oturumda “Akademik Süreli Yayıncılıkta Hukuki ve Teknik Konular”, ikinci oturumda “İlahiyat Alanı Süreli Yayıncılık: Akademik ve Etik Konular”, üçüncü oturumda “Dergilerin Etki Değeri: İndekslere Başvuru ve Kabul Süreçleri”, dördüncü oturumda “Uygulamalı Eğitim: ISSN-DergiPark-TR Dizin-ODİS-DAVET-EBSCO-EYDES” konuları ele alınırken kapanış oturumunda Sonuç Raporunun Müzakeresi üzerine değerlendirme yapıldı.