72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası Kutlanıyor

Veremle ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk Pazar günü kutlanmaya başlayan Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası hakkında Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hatalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sefa Levent Özşahin bir açıklama yaptı. 

72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’nın hastalığa karşı farkındalık oluşturmak için önemli bir hafta olduğunu ifade eden ve hastalık hakkında bilgi veren Doç. Dr. Özşahin, “Verem (tüberküloz) insanlık tarihi boyunca en fazla ölüme neden olmuş mikrobik bir hastalıktır. Günümüzde her yıl yaklaşık 10 milyon kişi vereme yakalanmakta ve yaklaşık 2 milyon kişi de bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetmektedir.

Veremin belirtileri başta öksürük ve balgam çıkarma olmak üzere iştahsızlık, zayıflama, hâlsizlik, gece terlemesi, ateş ve kan tükürmedir. İki haftadan uzun süre öksürük şikâyeti olan herkeste olası verem hastalığı araştırılmalıdır.” dedi.
 
Veremin, tedavisi olan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Özşahin, hastaların korkmadan hastalığın tedavisine başlamaları gerektiğini şu şekilde ifade etti; Verem ilaçlarla %100’e yaklaşan oranlarda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak özellikle başlangıç aşamasında kullanılan hapların çokluğu (9-10 tane), tedavi süresinin uzunluğu (en az altı ay) ve ilaç yan etkileri tedaviyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü doğrudan gözetimli tedavi yöntemini geliştirmiştir. Bu yöntemde hastaya ilaçları bir başka kişi tarafından yutturulmakta ve kayıt altına alınmaktadır.

Verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özşahin, “Verem bulaşıcı bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşır. Verem hasta insanın öksürmesi ile bulaşmaktadır. Temas hasta insanla aynı ortamda bulunmak, aynı havayı solumak demektir. Tedavi görmeyen bir hasta 10-15 kişiye hastalığı bulaştırabilmektedir. Bulaşmanın önlenmesi için veremden dolayı öksüren hastalara erken teşhis konulması ve tedavi başlanması gerekir. Tedavi başlandıktan iki hafta sonra bulaştırıcılık kaybolur. 

Verem hastalığının belirtileri olan vatandaşlarımızın en kısa zamanda aile hekimlerine, verem savaş dispanserine, devlet veya üniversite hastanesi göğüs hastalıkları polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca hâlen verem tedavisi gören vatandaşlarımızın hem kendi hem de yakınlarının sağlığı açısından ilaçlarını ve kontrollerini aksatmamaları önemlidir.” dedi.