Başarılı Girişimcilik İçin İŞGEM Gezisi
Üniversitemiz-Sanayi iş birliğini artırmak ve sürekliliğini sağlamak amacıyla CÜSİAD (Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal ve Geleceğin İş Adamları Topluluğu) öğrencileri Sivas İŞGEM’i ziyaret ederek, İŞGEM tarafından girişimcilere sunulan hizmetler, mezuniyet sonrası kariyer gelişimleri konusunda bilgi verilerek çeşitli firmaları yerinde görme imkânı buldu.
Öğrencilerimize daha çok iş alanlarını tanıtmak ve girişim uygulamalarını yerinde görmek amacıyla yapılan gezide KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Şimşir ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi İlkay Noyan Yalman öğrencilere rehberlik ederek, öğrencilere kuruluşları tanıtıp kuruluşların verdiği çeşitli destekler hakkında bilgilendirme yaptılar.
Ziyaret programı çerçevesinde düzenlenen eğitim toplantısında öğrencilerle bir araya gelen Sivas İŞGEM Genel Müdürü Nilgün Yakut, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın hem öğrenciler için hem de şehir ve üniversite için heyecanlı olduğunu, aynı heyecanı öğrencilerde de görebilmek adına çalışmalar yapacaklarını vurguladı.
Kalkınma için öncelikli olan unsurun üretim olduğunu ve üretiminde fikir ile sermayenin buluşması ile ortaya çıktığını ifade eden Yakut, ”Üniversite-sanayi iş birliğinin lafta kalmaması bizim açımızdan çok hayati önem taşıyor. Bunu Üniversite ve İŞGEM olarak el ele verip şekillendirmemiz lazım. Projeler ürünlere, süreçlere bir anlamda daha sonraki girişimcilik, iş hayatınıza rehber olmaya başlayacaktır. Ülkemiz açısından, Sivas açısından, bölgemiz açısından üretim, üretim, üretim. Üretim, hiç birimizin ikinci plana atabileceğimiz basit bir konu değil. Kâğıt üzerinde üretimin tanımından ziyade makine sesi, vidalar, prosesler, o tulumlarla işin içerisinde olmak hepimiz açısından gerçekten çok değerli bir süreç. Çünkü emekle sermayenin, makinenin birleşimi ürüne dönüşüyor. Ürün hepimizin hayatına masa, mikrofon, şapka, giysi olarak bir şekilde giriyor. Bütün bunların farkında olup heyecanımızı canlı tutmamız gerekir.” şeklinde konuştu.
İcat Çıkarın
Başarılı iş fikirlerinin ve girişimlerin kısa sürede hemen oluşmadığını ve bir süreci olduğunu ifade eden Yakut, İŞGEM’in ne olduğuna ve neler yaptığına değindi.
Yakut, “İŞGEM, Avrupa Birliği ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın iş birliğiyle oluşturulmuş bir iş geliştirme merkezi projesidir. Bu projelerdeki amaç kalkınmadaki, kalkınma süreçlerindeki rekabetçi sektörleri rekabet açısından güçlendirmek, onların güçlenmelerini sağlayacak unsurların nerede dinamik hâle getirmeyi mümkün kılacak parametreler varsa bunları aktive etmektir. Yani hangi bileşenler olmalı ki bu sektörler yurt içinde veya yurt dışında dünya pazarında bir marka değeri olsun, ürününün bir manası olsun.” diye konuştu.
Girişimcilik İçin Ailelerimizden Duyduğumuzun Tersine İcat Çıkarın
Fikirlerin ürüne dönüşmesi gerektiğini ve girişimci ruhun önemini vurgulayan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi İlkay Noyan Yalman, kariyer planlamasının insanın sadece kendisi için olmadığını, içinde yaşadığımız toplumu da dâhil edilmesi gerektiğini anlattı.
Dr. Öğr. Üyesi Yalman, “Biz, annelerimizden; icat çıkartmayın, oturun yerinizde diyen bir nesiliz. Biz öyle büyüdük; ama biz, size diyoruz ki icat çıkarın. Bakın icat çıkartmanız için sizi buralara getiriyoruz. Kafanızda ne varsa, iyi, kötü, doğru, yanlış paylaşın. Mutlaka onun bir geri dönüşü olacaktır. “ ifadelerini kullandı.
Doğamızda ve yaşadığımız çevrede görülen ihtiyaçların girişimciliğin temel sermayesi olduğunu ifade eden Dr. Yalman, İŞGEM’in girişimcilik için en önemli kaynak olduğunun altını çizerek öğrencilerin İŞGEM’den en azami şekilde faydalanması gerektiğini söyledi.
Ziyaret programı içerisinde çok sayıda iş yeri ve başarılı girişim ziyaret edilecek ve girişimcilerden öğrencilerin faydalanabilmesi için tecrübelerini paylaşacaklar.