Deri Rahatsızlıklarını Gideren Kozmetik Ürün Geliştirildi

 Cumhuriyet Teknokent’te yapılan AR-GE çalışmalarının patentlenip ürüne dönüşerek ticarileşmesi aşamasında önemli çalışmalar yapılıyor. AR-GE çalışmalarının yanında Teknokent, “Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Birimi” tarafından mevcut firmalara ürün geliştirme ve patent alma üzerine yapılan eğitimlerin sonuçları alınmaya başlandı.


Bu kapsamda Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Melih Akyol, derideki birtakım rahatsızlıkları gideren, deri yenilemeye yardımcı olan yerli kozmetik ürünün piyasaya sürülmesi için Drogsan firmasıyla iş birliği anlaşması imzalandı.

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen imza törenine Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Vekili Recep Uslu, Drogsan İlaç Firması Genel Müdürü Ersan Küçük, Cumhuriyet Teknokent Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Serdar Mercan, ürünü geliştiren Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Melih Akyol ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bilimsel çalışmaların ürüne dönüşecek şekilde hazırlanmasını istediğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, " Bugün burada önemli bir toplantının ev sahipliğini yapıyoruz. Yaklaşık iki yıldır rektörlük görevini yaptığım süre içerisinde fakültelerimize gittiğimde söylediğim şuydu: Projeler üretin fakat bu projeler ürüne dönüşecek projeler olsun. Bugün bu çalışmaların bir sonucunu alıyoruz. Bilimsel çalışmalar birkaç ay içerisinde sonuç vermez, bazen yıllar alır. Bugün Prof. Dr. Melih Akyol Hocamızın yıllarını verdiği bir çalışmanın ürüne dönüştüğünü görüyoruz, ben kendisine özellikle teşekkür ediyorum.” dedi.

Cumhuriyet Teknokent’in yaptığı çalışmalara da değinen Rektörümüz, “Üniversite olarak Teknokent’e geldiğimizde birçok çalışmalar yapmıştık.  2018 yılı içinde Cumhuriyet Teknokent,  en iyi gelişen ikinci Teknokent ödülünü aldı. Bunun için de Teknokent’in yönetimine, müdürüne, müdür yardımcılarına ve diğer arkadaşlara teşekkür ediyorum. Sabretmemiz gerekiyor, sabırla çalıştığımızda bunun sonuçlarını görüyoruz. Dün enstitü müdürlerimiz ile bir araya geldim. Orada söylediğim bir şey vardı; bir araya gelin, ortak çalışmalar yapın. Bu çalışmalarda ürüne dönüşecek çalışmalar olsun.  Üniversitemizde birçok çalışma yapılıyor. Bunlardan biri sağlık, biri de millî savunmaya yönelik çalışmalar. Bunların da ürünlerini yakında göreceğiz. Yine ilaç sanayisine yönelik çalışmalar da yapılıyor. Hocalarımızın her zaman destekçisi olacağız. Yapılan projelerin sadece bilimsel makale olarak kalmamasınız, projelerden ürün çıkmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ürününü geliştiren Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Akyol ise 7-8 yıllık bir çalışmanın sonucunda bu formülün ortaya çıktığını ifade ederek, “Yaklaşık 7-8 yıllık bir çalışmanın sonucunda çıkan bir formülasyon oldu. Bununla ilgili çalışmalar ilk başladığında fikir olarak doğdu. Tabii bunun aşamaları da var. Birtakım bilimsel çalışmaları da yapmak gerekiyordu. Çalışmalar tabii deneysel düzeyde başladı. Hücre kültürü çalışmasıyla başladı, ardından bazı hayvan deneyi çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışmalar neticesinde de kozmotoloji alanında kullanılacak yeni bir formülasyon geliştirmiş olduk. Bu formülasyonun geliştirilmesinde üniversitemizdeki Teknokent'in önemli bir desteği oldu bize. Hem geliştirilmesi aşamasında hem de bunun patentlenmesi sürecinde çok önemli destekleri oldu. Ardından da kozmetik ürünün insan yaşam kalitesinde uygulanabilirliğinin sağlanabilmesi için de bir ürün hâline gelmesi gerekiyordu. Bu ürün hâline getirilirken de bugün toplantıdaki bir yerli firma tarafından bu gerçekleştirilmiş oldu. Bugün yapılan sözleşme itibarıyla de insanların kullanımına hazır bir ürün halinde piyasaya çıkmış olacak. Ürün kozmotolojik bir ürün. Hem deriyle alakalı hem saçlı deriyle alakalı bir kullanım alanına sahip. Kozmotolojik ürünlerin temel bir özelliği deri bütünlüğünü sağlamaktır. Deri, saçlı derideki birtakım rahatsızlıkların giderilmesi amacıyla çıkarılmış bir ürün." diye konuştu.



Yerli ve Millî Ürün Geliştirildi

Cari açığın kapatılması için yerli ürün gelişilmesi ve üretilmesinin ülkemiz için çok önemli olduğunu ifade eden Drogsan Genel Müdürü Ersan Küçük ise "Bu formülün ticarileştirilmesi için hocamızla birlikte çalıştık ve ürünü pazara verdik. Kozmetik ürün statüsünde Bakanlıktan izin alındı ama ürünle ilgili çalışmalarımız bitmedi. Ürünü tıbbi cihaz statüsüne geçireceğiz. O statüde bir izin belgesi daha alınacak. İlaç olması tabii ki çok zor ama tıbbi cihaz statüsüne geçtiği zaman da ürünün Avrupa ve dünya patenti de söz konusu ve bu patentle birlikte dünya pazarına açılacak bir ürün olacak. Ülkemizdeki önemli ihracat kalemlerinden biri olmasını hedefliyoruz. Tamamen yerli ve millî bir ürün oldu. Yerli ve millî olması çok önemli. Çünkü maalesef bu alanda cari açık veren bir ülkeyiz. Bu cari açığın giderilmesi, azaltılması için de bu tip yerli ve milli ürünlere ihtiyaç var. Bu konuda karınca kararınca bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.” diyerek yerli üretimin önemine değindi.

Kalkınma planlarında bulunan Kamu-Üniversite- Sanayi iş birliğinin (KÜSİ) önemine değinen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Vekili Recep Uslu ise yerli ilaç ve kozmetik ürünleri ile tıbbi cihaz geliştirmek isteyen herkese her türlü desteği vereceklerini ifade ederek, medikal ürünlerin yol açtığı cari açığı kapatmak istediklerini belirtti. 

Üniversitemizde yapılan AR-GE çalışmalarının ürüne dönüşmesi için yapılan çalışmalara değinen Cumhuriyet Teknokent Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Serdar Mercan, bilimsel çalışmalar sonucunda ürüne dönüşebilecek çalışmaların patentlenmesinin önemini vurgulayarak bu konuda üniversitemizde yapılan her türlü çalışmayı destekledikleri belirtti. 

Konuşmaların ardından Rektör Yıldız, Cumhuriyet Teknokent Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Serdar Mercan ve firmanın yönetim kurulu başkanı Mustafa Karpuzcu arasında ticarileştirme anlaşması imzalandı.