Üniversitemiz COST Projesine Dâhil oldu
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdal Arslan ve Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz Avrupa Bilim ve Teknolojide İşbirliği projelerinden COST Projesine dâhil oldu.
COST projelerine başvurabilmek için öncelikle TÜBİTAK projelerine başvurmak gerektiğini ifade ederek COST projeleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Serdal Aslan, “COST Projesi dediğimiz projeler Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerin belirli oranda destek vererek oluşturdukları fonlarla desteklenmekte. Ülkemiz bu fonlara kaynak aktarmakla birlikte bu fonlardan yeterince maddi geri dönüş alamamaktadır. Ülkemizdeki araştırmacıların verdiği projelerle COST Projelerinden yeterli kaynağı alıp ülkemize aktarmak en büyük amaçlarımızdan bir tanesi.” dedi.
Akademik çalışma alanları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Serdal Arslan, “Moleküler tıp alanında çalışma yapıyorum. İki önemli çalışma alanımız var. Birincisi kardiyovasküler hastalıklarda genetik, ikincisi ise enfeksiyon hastalıklarında özellikle kırım kongo kanamalı ateşinde genetik çalışma yapıyorum.” dedi.
COST projesine dâhil olma süreçleri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Serdal Aslan, “Avrupa Bilim ve Teknolojide İşbirliği COST projesine üniversitemizi dâhil ettirdik. Proje kapsamında kardiyovasküler hastalıklara dayanan genetik nedenlerin araştırılması, genetik temelli ilaçların geliştirilmesi ve tedavi yaklaşımları sunmak amaçlanmaktadır. COST Projeleri Avrupa Birliği projelerinden olup organizasyonu TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ) tarafından yönetilen, organizasyonu TÜBİTAK tarafından yapılan projelerden birisidir. Bu projeye, AB üyesi bir ülkenin proje kapsamında yaptığı çalışmalar sırasında bizim beş yıldır yaptığımız çalışmaların dikkatlerini çekmesi neticesinde davet üzerine dâhil olduk.” dedi.
COST projesine kardiyovasküler hastalıkların genetik temelleri üzerine yoğunlaşan çalışmaları ile dâhil olduğunu ifade eden Doç. Dr. Serdal Aslan, “Kardiyovasküler hastalıklar ölümlerin en çok olduğu hastalıklardır. Yaklaşık yüzde 40 ölüm oranı ile dünyada ölüm oranı en yüksek olan hastalıklardır bunlar. Özellikle bölgemizde ve ülkemizde çok yaygın olan, halk arasında kalp krizi denilen ve kalp hastalıkları denilen hastalıkların genetik temellerini araştırıyoruz biz projede. Projenin amacı da Kardiyovasküler hastalıklara genetik temelli ilaç geliştirmek ve tedavi yaklaşımları sunmak. Bu COST projesi yaklaşık 53 milyon avro değerinde bir projedir. Bu proje kapsamında biz de daha önce yaptığımız çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz genetik olarak uygulayacağımız ilaç kaynaklarını deney hayvanları üzerinde deney imkânımız olacak. Ve bu projeden alacağımız kaynak ile hem Üniversitemize hem de ülkemize proje kaynağı sağlamış olacağız.” dedi.
Kardiyovasküler hastalıklara ilgili yapmış olduğu çalışmaların COST projesine dâhil olmalarına yardımcı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Serdal Aslan, “Bizim de COST projesine dâhil olmamız yaklaşık 5 yıldır kalp damar hastalıkları ile ilgi yaptığımız bilimsel çalışmaların Avrupa’da dikkat çekmesi ile biz bu projeye dâhil olduk. Biz bu projenin yürütücüsü tarafından direkt davet aldık. Yönetime her ülkeden iki kişinin üye olduğu projede ülkemizden benimle birlikte Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz yer alıyor. Üniversitemizin ve ülkemizin adını COST Projesinin içine eklemiş olduk. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin Avrupa’ya giderek bu çalışmalara katılıp kalp hastalıkları konusunda tecrübelerini artırma şansı var.” dedi.
Projenin amacı
Doç. Dr. Serdal Aslan, “Biz bu proje ile daha önce tespit ettiğimiz ve damar tıkanıklığını önlemeye yönelik genetik belirteçli yani ilaçları hayvan deneylerinde denemek ve damar tıkanıklığını geldiği aşamada durdurmayı veya önlemeyi amaçlıyoruz. Bu proje kapsamında belli sürelerde Avrupa Birliği’nin merkezi olan Brüksel’de bu projeye dâhil olan üyeler toplantılar yapıyor. Fikir alışverişlerinde bulunuyor, projeler sunuluyor, çalışma grupları oluşturuluyor. Burada gerçekleşen toplantılar ile projemizin ilerlemesini sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.
Son 5 yıl içerisinde Üniversitemize 4 tane TÜBİTAK Projesi kazandırdığını ifade eden Doç. Dr. Arslan, “4 projenin 2 tanesi kalp damar hastalıkları ile ilgili. Bu projeler kapsamında birçok öğrencimiz de burs imkânı buldu ve projenin sonuçları dünya çapında iyi dergilerde yayımlandı.” dedi.