Uluslararası Eser Analizi Kongresi
Eczacılık Fakültemiz Analitik Kimya Ana Bilim Dalı tarafından “Uluslararası Eser Analizi Kongresi (İTAC 2018)” düzenlendi.
Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alim, yurt dışından ve yurt içinden birçok bilim adamı ile öğrenci katıldı.
Kongrenin başlangıcında yurt içi ve yurtdışından gelen misafirler için hazırlanan Sivas Halk Oyunları gösterisi ve Sivas Yöresi Müzik dinletisi misafirlerin beğenisini topladı.
Müzik dinletisinin ardından programın açış konuşmasında kongre hakkında genel bilgiler veren Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Halil İbrahim Ulusoy, “Uluslararası Eser Analiz Kongresine hoş geldiniz. Sizleri Sivas’ta ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Hepinizin bildiği gibi Eser Analiz Kongresi’nin beşincisini ulusal düzeyde düzenliyoruz. Bu programdan itibaren kongremiz uluslararası boyutta olacak. İyi bir kongre iyi bir organizasyon hazırladık. Kongreye katılan birçok kişi Sivas’a ilk kez geliyor. Umarım Sivas’tan mutlu ve memnun ayrılırsınız. Kongremizin bu aşamaya gelmesinde bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Eser inceleme kongresinin gelişimi hakkında dinleyicilere bilgi veren Uluslararası Eser Analizi Kongresi Düzenleme ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latif Elçi, “11 yıl önce biz yola çıkarken Erciyes Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Gaziosmanpaşa Üniversitelerinde eser analizi alanında yoğun olarak çalışan gruplarımız vardı. Ortak çalışmalarımızı değerlendireceğimiz ortak bir platform kurmak istedik. Önce çalıştay daha sonra kongre olarak devem ettirdik. Şu an beşincisini sizlerin de katılımıyla güçlü bir şekilde Kurtuluş Savaşının fikrinin ateşlendiği Sivas’ta gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Sivas’ın tarihsel geçmişinde bilimsel çalışmaların yapıldığı ve önemli bir bilim şehri olduğunu ifade eden Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alim ise, “Sivas ilimizin geçmişine bakacak olursak gerçekten geçmişimiz bilimsel etkinliklerle doludur. Sivas medreseler şehridir. Şelçuklular dönemine bakıyoruz; Anadolu’nun ilk tıp fakültesi buraya kurulmuş ve birçok hastalığa şifa dağıtmıştır. Yine Osmanlılar döneminde medreseleriyle ün salmış bir ildir. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda Sivas biliyorsunuz Türkiye’nin üçüncü büyük kentidir. Sivas 1918-1920 yıllarında 13.500 doz çiçek aşısını burada yaparak dünyaya ihraç etmiş bir şehirdir.” şeklinde konuştu.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven konuşmasında, “Ülkemiz adına, milletimiz adına, kendimiz adına bilim üreteceksek, rafta kalması için laf olsun, dosyaları doldurmak için faaliyetler yapmayacaksak yani gerçekten insanlığa faydalı bilimsel çalışmalar yapacaksak birilerimizin fedakâr olması gerekiyor. Mutfakta birilerinin olması gerekiyor, görünmeyen kahramanların olması gerekiyor. Ben bu vesile ile bu kongrenin üniversitemizde düzenlenmesinde öncü olan Halil İbrahim Ulusoy Hocamı ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bu toplantı disiplinler arası olan diğer bilim dallarını, diğer fakültelerin ve bilim insanlarının birbirleriyle ortak çalışmalar yapacağı bir kongredir.” ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından katılımcılar sunumlarını gerçekleştirdiler. Program belge takdim töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.