Popüler Araştırma: Nanofotonik Çalışmalar

Üniversitemiz Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Nanofotonik Merkezi, Yapılan Projeler ve İleriye Dönük Hedefler’ adlı konferans düzenlendi.


Rektörlük Toplantı Salonu’nda düzenlenen programda; Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜNAM) Müdürü ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Elagöz, son yıllarda Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Programa Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven ve Prof. Dr. Ali Taşkın, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak ile çok sayıda akademisyen katıldı.

CÜNAM’ın ilk kuruluşundan bugüne kadar gelinen aşamaları anlatan Prof. Dr. Sezai Elagöz, “Cumhuriyet Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi diye başlayan serüvenimiz, daha sonra ismi değişerek Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi hâline geldi ve ilk defa da resmî olarak merkez oldu. İlk projemiz 2006 yılında kabul edildi. Buradaki en önemli sistemiz MOCVD. Tabii bir yola çıkarken rakipleri iyi değerlendirmekte büyük fayda var. Bizim de çok ciddi bir rakibimiz vardı, Bilkent Üniversitesi gibi. O yüzden biz çok akıllı bir adım attık. O sağlam adımlar sayesinde doğru şekilde yarışıyorduk, yoksa işimiz çok zordu. Çok doğru bir adım atarak biz asfin fosfin sistemini kurduk. Özel bir tasarım yapara, büyütebilme imkânına sahip olduk.” dedi. 

‘MOCVD Tek Çalışan Grup Biziz’

CÜNAM’daki sistemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Elagöz, “Elimizdeki sistem oldukça gelişmiş bir sistem. Türkiye’deki ilk Arsenik fosfin sistemi ve şu anda da hâlâ kendi kategorisindeki ilk ve tek sistem. Türkiye’deki ikinci asfin fosfin sistemi ki bu sistem çok önemli, yani detektörlerde, kırmızı ledler gibi aklınıza gelebilecek birçok yerde kullanılan bir sistem. Türkiye’de ikinci bir sistem de bir sanayi tesisinde yine bizim danışmanlığımızda kuruldu. O sistemin de kullanıcıları ben ve benim doktora öğrencilerim. Dolayısıyla Türkiye’de asfin fosfin MOCVD denildiğinde yegâne grubuz. Bizden başka bu grubu çalışan yok. Teorik üzerinde çalışanlar var, laboratuvar üzerinde MOCVD tek çalışan grup biziz.” dedi. 

Programın sonunda Prof. Dr. Sezai Elagöz’e, Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak tarafından teşekkür belgesi verildi.