Türkçe Otağı

Üniversitemiz Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu, Türkçe Otağı’ndaki ilk etkinliği olan ‘Şiir Türkçe Otağında’ adlı programını gerçekleştirdi.


Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başladı.

Programda Türkçenin önemi, güzel kullanımı hakkında dinleyicilere bilgi verildi. 

Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Başkanı Metehan Dikenova, “Bugün kulübümüzün ‘Şiir Türkçe Otağında’ adlı programı vesilesiyle sizlerle beraberiz. Türkçenin önem ve ehemmiyetini idrak etmek, Türkçe düşünüp Türkçe yaşamak ve her şeyden önce gönül coğrafyamızla kucaklaşmak amacıyla bu programı tertipliyoruz. İki kıtada milyonlarca akrabamızın ve gönüldaşımızın olduğu bu gönül coğrafyasında, Oktay Sinanoğlu’nun da dediği gibi, ‘Çin Seddi’nden Adriyatik’e kadar uzanan coğrafyada’ yaşayan tün gönüldaşlarımıza selam gönderiyoruz. Türkçe düşünüp, Türkçe yaşayanlar bu coğrafyayı 81 vilayetten öteye kucaklayamadılar. Şairin dediği gibi, ‘Benim vatanımın sınırları Edirne’den başlayıp, Kars’ta bitmez. Azerimin, hürriyet hürriyet diye çalkalandığı kıyılarda başlar, ta Viyana’da biter. Kur, Aras coştukça, Tuna, Volga taştıkça, benim ay yıldızlı bayrağım dalgalandıkça, benim şiirlerim okunacak, benim türkülerim söylenecek.” dedi. 

Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Emin Eminoğlu, “Programın adı niye Türkçe Otağı? Otağ; Türkler için önemli bir şey. Bilindiği gibi Kırgızistan Türk devletinin bayrağında, otağın tepesi var. Ona Kırgızlar Türkçe ‘Şanırak’ diyorlar. Orası aynı zamanda gök kubbeyi de temsil ediyor. Yani Türklerin yurtlarının, vatanlarının çatısı. Dolayısıyla biz, ‘otağ’ diye konuşurken, hep bunu düşündük, bunu düşünüyoruz. Dolayısıyla sürekli hâle getirmeyi düşündüğümüz bu programın adını ‘otağ’ koyduk.” dedi.

Programda konuşan Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, “Türkçenin bayrağını Sivas’ta dalgalandırıyoruz. Bugün daha mutlu oldum; çünkü artık sizleri Türkçe Otağı’nın içine davet ediyorum. Bu otağ bize yeter, Türkçe bize yeter. Hepiniz artık Türkçenin otağına girdiniz ve kendinize sorumluluklar yüklediniz. Türkçeye sahip çıkmak, Türkçeyi güzel kullanmak, gördüğünüz yanlışlar karşısında duyarlı olmak artık sizin en büyük göreviniz olmalı. Mezun olup gittiğiniz zaman da Türkçe, sizin sevdanız olmalı; çünkü bizim bir tek Türkçemiz var.” diye konuştu. 

Program, şiir dinletisi ve türkülerle devam etti.