Sazlarıyla Sözleriyle Sivas Âşıkları
Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu tarafından “Sazlarıyla Sözleriyle Sivas Âşıkları” programı düzenlendi.
Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, Âşık Kaptanî, Âşık Âlimî, Âşık Eserî, Şair İbrahim Çıtır, öğretim elemanları ile öğrencilerimiz katıldı.
Program öncesinde Üniversitemiz Türk Halk Dans Topluluğu tarafından Sivas halayları sergilendi.
Programı düzenleyen Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu Başkanı Mehmet Emin Söyler açış konuşmasında, “Türk Milletinin kültürünü, edebiyatını geliştirmek, bulunduğu seviyeden daha üst seviyelere çıkarmak için yapılan çalışmalara bir nebze de olsa katkıda bulunmak amacıyla bu programı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” dedi.
Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı yaptığı konuşmasında, “Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu yeni kuruldu ve ilk faaliyetini bu şekilde yapıyor. Pir Sultan Abdal’dan, Âşık Veysel’den, Ruhsatî Baba’dan, Sefil Selimî’den aldıkları emaneti bugünlere kadar getiren âşıklar sizler bizim her şeyimizsiniz. Siz bizim kültürümüzü yaşatıyorsunuz, biz de istedik ki öğrencilerimiz sizinle tanışsın.” ifadeleri kullandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise “Anadolu’da âşıklık geleneği Sivas’ımızda da devam ediyor. Tarihe baktığımızda özellikle Sivas toprağında çok fazla âşığın yetiştiğini biliyoruz. Örneğin, Şarkışla, Kangal, Yıldızeli gibi ilçelerimizden. İnsanları âşıklığa, şairliğe iten sebeplere baktığımızda derdin, sıkıntının olduğunu görürüz. Türkiye içerisinde âşıkların, şairlerin nerede toplandıklarına dair bir araştırma yaptığımızda örneğin deniz kıyısı olan yerlerde pek fazla şair çıkmaz. Bir kişi beni yanıltmıştı o da Atilla İlhan’dı. Sonradan öğrendik ki Atilla İlhan’ın babası da Gürünlüymüş. Yunus, Âşık Veysel ve Sefil Selim çok önemli değerlerimiz, bu değerlerimizi tanımamız gerekiyor.” dedi.
Açış konuşmalarının ardından âşıklarımız programlarını icra ettiler.