Kızılırmak'ın Suyu 'Uydu Görüntüsü'yle Sınıflandırıldı

İlimiz İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup yaklaşık 1355 kilometrelik yolculuğun ardından Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ın su kalitesinin uydu görüntüleriyle sınıflandırılması için Üniversitemiz Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Önder Gürsoy, Çevre Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Fuat Özyonar ve Geomatik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında çalışma başlatıldı.

Türkiye'nin en uzun nehri olan, üzerinde içme ve sulama amaçlı birçok baraj da bulunan Kızılırmak'ın su kalitesi, Avrupa Uzay Ajansı'ndan temin edilen çok bantlı uydu görüntüleriyle sınıflandırıldı.

Dr. Önder Gürsoy yaptığı açıklamada, Kızılırmak'ın su kalitesini uzaktan algılama teknolojilerini kullanarak ölçmeye çalıştıklarını, önce suyun çıkış kaynağından numune alarak kaliteyi kendilerinin ölçtüğünü belirtti.

Suyun kalitesinin uydu görüntüleriyle de belirlenebileceğini ortaya koymak için yapılan çalışma kapsamında, Kızılırmak'ın İmranlı ilçesindeki giriş ve çıkış kaynağından uydu görüntülerine referans olması için numune alındığını anlatan Dr. Önder Gürsoy, “Daha sonra aynı noktadan çekilen uydu görüntülerini Avrupa Uzay Ajansı'ndan temin ediyoruz. Doç. Dr. Fuat Özyonar hocamız, numune alınan 10 yerdeki suyun içeriğini birinci kalite ve ikinci kalite olanları bize bildiriyor. Biz de o suların uyduya giden sinyallerini laboratuvarımızda ölçüyoruz. Ölçme yaptığımız kaynakta ve ona en yakın yerlerde Kızılırmak'ın suyu birinci kalite, İmranlı Barajı'nın olduğu yerlerde birinci ve ikinci kalite kısımlar var. Su katılım noktalarının ve yerleşim birimlerinin kanalizasyon deşarjlarının olduğu yerlerde ikinci kalite olarak belirledik." dedi.