Gazi Mustafa Kemal Atatürk Törenle Anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 79. Yıl Dönümünde Üniversitemizde törenle anıldı. Anma törenine Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Taşkın, Prof. Dr. Ünal Kılıç, öğretim elemanları, idari personelimiz ve öğrenciler katıldı.

Törende ilk olarak Üniversitemiz yönetimi, akademik ve idari personel ile öğrenciler Daire Başkanlıkları binası önünden, törenin yapılacağı Kültür Merkezi’ne kadar yürüdü. Kültür Merkezi’nde başlayan törende ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve kutsal vatanımız uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizin manevi huzurlarında 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan belgesel gösteriminin ardından Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Okt. Ergün Tarıkâhya “Atatürk’ü Anlamak ve Anmak” konulu sunumunu gerçekleştirdi. 

Okt. Tarıkâhya Atatürk’ün devlet adamlığının yanı sıra hayatı, kişiliği, yaptığı yeniliklerle ilgili bilgi vererek onun dünya siyasetine ve barışına yaptığı katkıları anlattı. Okt. Tarıkâhya, “Her şeyden evvel onu bir bütün olarak ele almak gerek. O engin bir Türk milliyetçisiydi. İkinci en belirgin özelliği de tüm insanları ve diğer tüm diğer milletleri de sevmesiydi. Hümanist bir lider olduğunu söylemek lazımdır. Atatürk milliyetçiliğinin şoven bir milliyetçilik olmadığını ifade etmek lazım. Ülkemizde birçok etnik kökenden vatandaşımız yaşamakta, onun söylemlerine ve yaptıklarına baktığımızda kesinlikle hiçbirini incitecek bir davranışta veya sözde bulunmadığını görürüz. İnsani duygularla doluydu, asla ırkçı sosyalist olmadı. Çağdaşlaşmaya, demokrasiye ve barışa yönelik bir vurguyla yaptığı konuşmalarını değerlendirmek gerekmektedir.” dedi.

Atatürk’ün dünya liderleri tarafından örnek alındığının altını çizen Okt. Tarıkâhya, “Atatürk Türk toplumuna sadece çağdaşlaşma gereği gördüğü için değil bu çağdaşlaşmayı en kısa zamanda gerçekleştirecek yolu gösterdiği ve uyguladığı için büyüktür. Batıdaki birçok ülkenin, birçok liderin Rönesans, Reform, Aydınlanma Çağı, Sanayi Devrimi hatta Fransız İhtilali’nin yüzyıllarca erişemedikleri noktaya Atatürk on yıl içerisinde gelmeyi bilmiştir. Bu bakımdan modern Türkiye’nin kurucusudur. Atatürk’ü ölümsüz kılan bu kısa yaşamına sığdırdığı başarılar değil, günümüzde de geçerliliğini koruyan, akılcılık ve bilimselliğe dayanan evrensel düşünce yöntemidir.” diye konuştu.

Sunumun ardından Okt. Tarıkâhya’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın tarafından teşekkür belgesini takdim edildi.

Ataya Saygı Koşusu Düzenlendi

Anma töreninin ardından Üniversitemiz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun katkılarıyla Kültür Merkezi önünde başlayan Ata’ya Saygı koşusunda kızlar ve erkekler ayrı kategorilerde yarıştılar. 

Yarışmalar sonrasında ödül töreni düzenlendi. Yarışmada dereceye girenlerin ödüllerini Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Taşkın, Ünal Kılıç ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Âdem Doğan verdi.