Türkçeye Vefa Gecesi Düzenlendi

Yüzyıllardır varlığını muhafaza eden, dünyanın en eski ve en çok konuşulan dillerinden biri olan Türkçe için “Türkçeye Vefa Gecesi” programı düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program; Üniversitemiz, Kangal Vefa Derneği, İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile hazırlandı.

Programa Vali Davut Gül, İl Özel İdare Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mehmet Nebi Kaya, Rektör Danışmanıız Prof. Dr. Recep Toparlı, Türk Dil Kurumu (TDK) TDK Başkanı Mustafa Kaçalin, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Nurullah Öztürk, İl Millî Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Kangal Vefa Derneği Başkanı Önder Karakartal, il protokolü, akademisyenler, S,vil Toplum Kuruluşlarının  temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Kangal Vefa Derneği Başkanı Önder Karakartal dernek çalışmalarıyla ilgili bilgiler vererek, “Ecdadımız ile birbirine bağlayan köprünün bir ucu dildir. Bizi Fatih’e ulaştıran Türkçe’dir. Yarınlara bırakacağımız şey de lisanımız ve coğrafyamızdır. Program paydaşlarımıza teşekkür ederim.” dedi.

Rektör Danışmanı Recep Toparlı konuşmasında Türkçenin yanlış tanıtıldığını, bir fakir dil gibi gösterildiğini, başka dillerin boyunduruğu altında ezilen, benliğini kaybetmiş, küçümsenmiş bir dil hüviyetine sokulmak istendiğinin altını çizerek, “Aslında bu vefa gecesinde Türkçeden özür dilemek istiyorum. Türkçe Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle 'Dillerin en zenginlerinden' fakat bir şart ile: Şuur gerekiyor. Bu şuuru gençlerimize vermemiz gerekiyor. Türkçe dünyanın en eski dilinden ve en çok konuşulan 5 dilinden birisi.” diye konuştu.

Türk Dil Kurumu’nun internet sayfasında yer alan Büyük Türkçe Sözlük’te 650 binden fazla kelime olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Toparlı, “Gençler, Türkçeye siz sahip çıkacaksınız. 950 yılında İslamiyet’le tanışan Türkçe hiçbir zaman Arapçanın boyunduruğu altına girmemiştir. Aldığı bütün kelimelerim ya şeklini ya da anlamını değiştirmiştir; kendi söyleyişine uydurmuştur. Bu dil size emanettir. Gelecek nesillere, Türk’e yaraşır bir Türkçe bırakmak için el ele vereceğiz. Türkçe bizim ses bayrağımız.” diye vurguladı.

TDK Başkanı Mustafa Kaçalin ise, “Sivas’ın Türkçeye kaynaklık ettiğini öğrencilik yıllarımda öğrendim. Sivas’ı; Türkçenin kirlenmeye ve bozulmaya kapalı bir coğrafya olduğunu gördüm. Türkçenin bozulmaya direnme hareketinin yine Millî Mücadele'nin başladığı yerlerde neşvünema bulacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarından ardından Kangal Vefa Derneği Başkanı Karakartal; Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Toparlı’ya, TDK Başkanı Karaçalin’e, RTÜK Üyesi Öztürk’e, İl Milli Eğitim Müdürü Altınsoy’a ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Pürlü’ye Vefa Gecesi’ne verdikleri destek ve yaptıkları katkıdan ötürü plaket verdi.

Plaket töreninden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Buhurîzade Mustafa Itrî'nin bestelediği eserleri icra ettiler.