1.Cumhuriyet Üniversitesi Romatoloji Sempozyumu Düzenlendi
1.Cumhuriyet Üniversitesi Romatoloji Sempozyumu düzenlendi.
Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İlker Toker, Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat İnanç, Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıklar Bölümü Romatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Şahin ile Türkiye’nin çeşitli illerinden ve Sivas’tan birçok konuk katıldı.
Doç. Dr. Ali Şahin yaptığı açış konuşmasında, “Günümüz bilgi çağında bilgiye ulaşmak kolay olsa da hastaya ve hastalıklara yaklaşım bir sanat işidir. Bu sanat ancak bu tür bilimsel etkinliklerle geliştirilebilir. Maalesef günümüzde gerek internet ortamında gerekse diğer alanlarda bilgi kirliliği mevcuttur. Romatoloji ve romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisinde birçok dünya ülkesinden daha önde olmak bizleri gururlandırıyor. Bu öndeliğimizi bırakmamak ve daha ileriye götürmek bizim için önemli bir konu. Ramotologlar olarak romatizmaya mümkün olduğunca erken tanı koymak ve uygun tedaviye zamanında başlamak, hastanın eğitimi ve bilgilendirilmesi, hasta çevresi ve yakınlarının bilgilendirilmesi, hekim sağlığı ve çalışanlarının bilgilendirilmesi, çeşitli sosyal programlar ile halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Romatizmal hastalıklar toplumda bilinenden daha sık görülen bir hastalık, fakat bilinenden daha az bilinen bir hastalık.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Burak İnanç ise, “Türkiye Romatoloji Derneği özellikle iç hastalıkları kökenli ramatologları bünyesinde toplayan, onların bilimsel faaliyetlerini, araştırmalarını, eğitim faaliyetlerini destekleyen yaklaşık 25 yıllık bir dernek. 1990’lı yıllarda 20 kişilik bir gurup tarafından kurulan Romatoloji Derneği günümüzde 300’e yakın üyesi olan bir dernek hâline geldi. Romatoloji bölümü gerek hastalıkların teşhisinde gerek hastalığın tedavi edilmesinde özellikle 2000’li yıllardan sonra teknolojiden oldukça faydalanan bir bölüm. Üç beş ilaçla hastalarımıza hizmet ettiğimiz dönemi de biliyorum bu gün Türkiye’de birçok ilaca çok kolay ulaşmak mümkün. Bunun için gerekli uzmana zamanında gitmek ve teşhis konmak gerekiyor. Romatoloji biliminin tanıtımı ve bu konuda ki eğitim faaliyetlerinin artması gerekir.” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Üniversiteler öğrencileri bilimsel bilgi ile yarınlara hazırlamak, onlara olaylara, durumlara, eleştirel bakmayı, düşünmeyi ve sorgulamayı öğretmek amacıyla kurulan bilim yuvalarıdır. Merhum Halil İnancık Hoca’nın ifadesi ile bir ülkenin gelişmesine katkı sağlayanlar üniversiteler ve kütüphanelerdir. Biz de bu düşünceyle yola çıktık, bu şuur ile hareket etmeye devam ediyoruz. Bilim insanlığın ortak bir paydasıdır. Ekonomisi güçlü, yarınlara güvenle bakabilen, sorunları en kısa sürede ve en etkin şekilde çözebilme kapasitesine sahip olanlar bilimin gücüne inanan insanlardır. Üniversitemiz eğitim alanında olduğu gibi sağlık alanında da atılım yapan üniversiteler içerisindedir. Tıp Fakültemiz ve Hastanemiz başta olmak üzere diğer birimlere baktığımızda genç, çalışkan bilim insanlarının olduğu kuruma sahip olduğunu biliyoruz. Üniversitemiz 43 yıllık bir üniversite. Şu an 56.000 öğrenciye sahip bir Üniversite ve ilk kurulan fakültelerden birisi de Tıp Fakültesidir. Biz istiyoruz ki, şehrimize olduğu kadar bölgeye de hizmet verelim. Bölgeyi de aşıp Türkiye geneline hizmet verebilir hâle gelelim. Bu konuda reklam değeri olan öne çıkan bölümlerimiz olsun istiyoruz. Bu tür bilimsel toplantıların önemli olduğunu biliyoruz. Dışarıdan gelen hocalarımıza teşekkür ediyorum, hoş geldiler şeref verdiler.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız katılımcılara belge ve çiçek takdim etti