“Kariyer Günleri” Konferansı Düzenlendi

Geomatik Mühendisliği Bölümü, Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB), Harita Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Sivas Bölge Temsilciliği ve Geomatik Kulübü tarafından düzenlenen  “Kariyer Günleri” etkinliğinin ikincisi Mühendislik Fakültesi Mavi Salon'da gerçekleştirildi. 

Etkinliğe Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Evren Gölge,  İTÜ İnşaat Fakültesi Geometrik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Sistem AŞ  Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tanışık, Ölçen Harita İnş. Müh. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Müdürü Özhan Kaynarca, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Dekan Yardımcısı Yrd. Dr. Evren Gölge, “ Biliyorsunuz işsizlik ülkemiz için yüzde 11.5 ama genç işsizlik yüzde 25. Demek ki bir ay sonra her dört kişiden biri işsiz kalacak. Burada öğrendiğinizi daha ileriye taşımak durumundasınız. Endüstri 4.0 geliyor.  Artık makineler nesneler çok ucuzlayacak. Her şeyin içerisinde bir çip olacak ve bunlar internette birbirine bağlı olacak. Tüm mühendislik dallarının bundan etkilenmemesi imkânsızdır. 10-15 sene sonra bu gelecek.  Bu demektir ki, kendinizi her daim geliştirmek zorundasınız. Burada öğrendiklerinizle kalmamanız gerekiyor, daha ileriye taşımanız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Sistem AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tanışık ise konuşmasında, “Sizlere kartaldan bahsedeceğim: Bizdeki tanımı güçtür, kuşların içerisinde en güçlü ve kuvvetli olanıdır. Şimdi günlerden bir gün kartal havalanmak için daireler çiziyor, havayı da dengeli kullanıyor ve sürekli daire çiziyor. Bakıyor ve aşağıda bir kafes görüyor ve kafesin yanına konuyor. Kafesin içindekine, ben kartalım sen kimsin diyor. Kafesin içindeki benim adım yaşam diyor, peki ne yapıyorsun diyor, ne işin var bu kafesin içerisinde? Ben mahpusum, beni burada mahpus tutuyorlar peki mutlu musun içerde kalmaktan, değilim diyor. Peki, ben güçlüyüm seni buradan çıkarmamı ister misin isterim diyor. Kafesin içerisindeki yaşam kafesin kartaldan uzak köşesine çekiliyor ve kartal güçlü pençeleri ile kafesi aralıyor. Kenara çekiliyor çık diyor yaşam geliyor, o acılan aralıktan kafasını çıkarıyor, bir sağa bakıyor bir sola bakıyor, panik içerisinde bir daha kafesin en arka köşesine kaçıyor.  Kartal sinirleniyor açtım niye çıkmıyorsun, çıkacağım ama ben burada güvendeyim dışarıda özgürlük var ama ben burada kendimi güvende hissediyorum çıkmayacağım diyor.  Kartal çok sinirleniyor ve pençeleri ile yaşamı kafesten içerisinden alıp başlıyor yükselmeye. Yaşam panik içerisinde Allah’ım ben ne yaptım, gözlerini kapatıyor korku içerisinde ama kartal yükseldikçe yükseliyor. Birden bırakıyor yaşam taş gibi düşmeye başlıyor. Tam yeryüzüne düşecekken can havliyle çırpınırken bir su birikintisinin yanına konuyor. Yaşam suya bakıyor iki kartal. Sağına bakıyor bir kartal, soluna bakıyor kartal yok. Gün batımına sağındaki kartal uçuyor. Tekrar suya bakıyor bir kartal. İşte o zaman fark ediyor kendisinin bir kartal olduğunu. İçinizdeki gücü kuvveti keşfedin arkadaşlar” ifadelerini kullandı.

Ölçen Harita İnş. Müh. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Müdürü Özhan Kaynarca ise, “Yerel yöntemlerle harita üreteceksiniz, bir kasabanın haritasını sokak sokak, binaların köşelerini, tretuvarlarının detaylarını, elektrik direklerini, rögar kapaklarını, hepsini; detayı kaçırmamak kaydıyla.” şeklinde sürdürdüğü konuşmasında öğrencilere çalışacakları saha hakkında bilgiler verdi.

İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik  “Jeoloji bilim dalı bu mesleğin en kapsayıcı dalıdır. Çünkü biz üzerinde yaşadığımız yeryüzü özellikle çalışırız ve yeryüzünü biz çalıştıktan sonra diğer disiplinler o yeryüzünün üzerindeki detayları çalışmaya başlarlar.  Fotogrametri, Uzaktan Algılama, Ölçme Tekniği, Kamu Ölçmeleri ve Arazi Yönetimi olarak söyleyebileceğimiz diğer bilim dalları ve bunların hepsinin içinde var olması gereken ve bizim dışımızdaki disiplinlerinde kullandığı ilgi gösterdiği var olduğu ve kullandığı coğrafi bilgi sistemi ya da mekansal bilgi sistemleri dediğimiz bir alan var.  Tabii bizim burada çok büyük bir görevimiz misyonumuz var. Coğrafi bilgi sitemini sistem yapan mekansal bilgi sistemini sistem yapan konum bilgisini üretiyoruz. Biz konum bilgisini ürettiğimiz için bu yapının içerisinde çekirdekte oturuyoruz arkadaşlar.” ifadelerini kullandı.

Program belge takdimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

HABERLE İLGİLİ VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

www.youtube.com/watch SRT 

www.youtube.com/watch SRT 

www.youtube.com/watch VİZYON 58