Mezenşimal Kaynaklı Kök Hücreler ve Klinik Kullanımları Adlı Konferans Düzenlenerek Proje Destek Ofisi’nin Açılışı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğümüzce “Mezenşimal Kaynaklı Kök Hücreler ve Klinik Kullanımları” konulu konferans düzenlendi ve “Proje Destek Ofisi” nin açılışı gerçekleştirildi.

Kültür Merkezimizde düzenlenen konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Taşkın, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, “Bugün Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asosiye üyesi Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Tosun tarafından verilecek olan ‘Mezenşimal Kaynaklı Kök Hücreler ve Klinik Kullanımları’ adlı konferansı dinleyeceğiz. Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezimize bağlı olarak yeni Rektörlük binamızda bugün Proje Destek Ofisimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Proje Destek Ofisi, TÜBA’nın da aynı zamanda Cumhuriyet Üniversitesi’ndeki iletişim noktası olduğundan ilk büyük resmî etkinliğimizi de hem bu konferansla hem de açılışımız ile birlikte sizlerle paylaşmak istedik. Merkez ve ofisimiz olarak proje kaynakları, rekabetçilik ve yenilikçilik operasyonel programı SODES, TAGEM ve DAP proje kaynakları hakkındaki sunumlarımızı ve broşür bilgilendirmelerimizi zaman içerisinde gerçekleştirdik. Hâlen devam eden TANAP ve TAGEM projelerinde de araştırmalarınıza desteğimiz devam ediyor. Öğrenci proje fikir yarışmasına başvurular 21 Nisan’da bitiyor. Üniversitemizin 2018-2022 Strateji Planı’nda ve 2016 yılı girişimcilik ve yenilikçilik endeksi ile ilgili verilerimizi TÜBİTAK’a gönderilmesinde gerekli katkıları Üniversitemize sağladık. Proje Destek Ofisi ile ilgili mekânı bize sağlayan Rektörümüze teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Taşkın ise konuşmasında, “Konuğumuz Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi, o başlı başına önemli bir olay. TÜBA ve TÜBİTAK’ın ülkemizin kalkınmasında, gelişmesinde çok önemli iki kurum olduğunu biliyoruz. Ülkelerin gelişmişlikleri bilimdeki yarışlardaki yeri ile belirlenir. Üniversitenin çok önemli sorunlarının hepimiz farkındayız. Özellikle öğretim üyeleri olarak biraz belediyecilikle uğraşıyoruz ama şunun hep farkındayız; asla bilimi ihmal etmiyoruz. Belediyecilik hizmetlerini de ihmal etmeyeceğiz. Üniversitemiz büyük bir yerleşkede. Büyük bir kent görünümünde, onlar da çok önemli ama en önemlisi mutlaka akademi olacak. Bu konudaki çalışmalarımızın artarak devam edeceğinin müjdesini vermek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Zekeriya Tosun ise sunumunda, “Kök hücre nedir? Aslında hepimiz bir kök hücre ürünüyüz. Bir sperm ve yumurta bir araya gelerek o en temel kök hücreden gelişiyoruz, birer insan oluyoruz. Kök hücre çalışmaları deyince hep yabancı kaynaklara bakıp kendi ülkemizdeki kaynakları ve bizim cevherlerimizi ihmal ettiğimiz çok oldu. Ordinaryüs Prof. Dr. Tahsin Süreyya Aygün, dünyada kök hücre çalışmaları konusunda büyük isimlerden birisi. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde çalışıyor. Hayvanlar üzerinde kök hücre çalışmaları yapıyordu. 1950’li yıllarda gebelik sırasında sabah bulantılarını önlemek için Talidomid isimli ilaç bulunuyor ve bu Talidomid inanılmaz bir şekilde kullanılıyor. Ama sonrasında da fark ediliyor; bu Talidomidin etkisiyle kolsuz çocuklar dünyaya gelmeye başlıyor. Ordinaryüs Prof. Dr. Tahsin Süreyya Aygün’ün, bu tehlikeyi erken fark etmesi ve bakanlığa başvurması ile bu ilacın Türkiye’de kullanılmasının engellenmesi sayesinde Türkiye’de Talidomid faciası yaşanmamıştır.” dedi.

Konferansın ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Taşkın, sunumlarından dolayı Prof. Dr. Zekeriya Tosun’a teşekkür plaketi takdim etti.

Konferansın ardından Rektörlük Hizmet Binası’nda, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, öğretim üyeleri, il protokolü ile çok sayıda davetlinin katılımıyla Proje Destek Ofisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

 

HABERLE İLGİLİ VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

 

www.youtube.com/watch VİZYON 58

www.youtube.com/watch KANAL 58

www.youtube.com/watch SRT