Psikanaliz ve Kadın Adlı Konferans Düzenlendi
Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Üniversitemiz çalışanları, yüksek lisans ve lisans öğrencileri için Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından “Psikanaliz ve Kadın” konulu konferans düzenlendi.
Konferansa Rektörümüzün eşi Emine Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Çimen, Prof. Dr. Ali Taşkın, Rektör Danışmanları Yrd. Doç. Oğuzhan Görler, Yrd. Doç. Dr. Taner Çifçi, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, Meslek Yüksekokul Müdürleri, Enstitü Müdürleri ile Genel Sekreter Yardımcısı Alper Duran, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Çimen, “8 Mart Kadınlar Günü’nü kutluyorum ve pozitif ayrımcılığı burada başlatıyorum. Kıymetli Hocamıza Üniversitemiz adına hoş geldiniz diyoruz ve teşekkür ediyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Ali Taşkın ise,”Bütün yıllar boyunca kadın erkek ayrımcılığına karşı oldum ama kadın erkeğin kesinlikle ayrı iki insan olduğu bilerek söyledim. Mağduriyet var ki Kadınlar Günü kutlanmaya başlamış. Kadınlar bizim annelerimiz, eşlerimiz, biricik varlıklarımız. Dünyaya gelmemize neden olan varlıklar olarak zaten başımızın tacıydı. İyi ki varsınız, hepinizin gününü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
Konferansın ilk bölümünde Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencilerinin hazırlamış olduğu müzik dinletisi yapıldı. Müzik dinletisi sonunda emeği geçen öğrencilere Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hakan Koç, Enstitü Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Ayla Arseven ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turan Orhan tarafından teşekkür plaketleri verildi.
Konferansın ikinci kısmında Psikolog Ersin Akkurt, “Psikanaliz ve Kadın’’ konulu konuşmasında ilk olarak kadının toplumdaki, ailedeki ve çocuk yetiştirmedeki önemine değindi. Daha sonra çizgi filmlerden başlayarak gösterilen kadın profilinin özelliklerinden bahsetti. Çizgi filmlerdeki bu kadın profillerinde başlangıçta fiziksel özelliklere övgü dikkat çekerken daha sonraki yıllarda yeteneğe övgülerin daha ağırlıkta olmaya başladığına değindi. Konuşmasına anne ve çocuk ilişkisinin öneminden ve bu ilişkinin tüm yaşam boyunca etkilerinden bahsederek devam etti. Anne ve çocuk ilişkisini örneklemeler kullanarak anlatan Akkurt, her şey gibi insanın da bir oluşum süreci geçirdiğine değindi. Oluşum sürecini anlatırken anne-çocuk ilişkisini bir huniye benzetti. İnsanı oluşturan fiziki ve manevi tüm faktörlerin huninin geniş bölümünde yer aldığını ve bu hunide bütün faktörlerin karışarak çıkmaya hazırlandığı dar kısmını ise anne-çocuk ilişkisine benzetti. Bu oluşum ve gelişim sürecinin içerisinde annenin rolünün önemine değindi.
Programda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Çimen Psikolog Ersin Akkurt’a teşekkür plaketi takdim etti.