Aneminin Sebebi Kanser Olabilir
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hemotoloji Bilim Dalı öğretim elemanıUzman Dr. Hatice Terzi, anemi hastalığının belirtileri ve tedavisiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Halk arasında kansızlık olarak bilinen aneminin, kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması veya içerisinde bulunan hemoglobinin düşmesi olduğunu söyleyen Uzman Dr. Hatice Terzi, “Biz bunun tanısını tam kan sayımı ile belirliyoruz. Kansızlığın esas iki nedeni vardır. Bunlardan birincisi kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin yapımının azalması, ikincisi kan kaybının fazla olmasıdır. İnsan vücudunda kan yapımının azalmasına en büyük neden demir eksikliğidir. Bir diğer neden ise B12 ve Folikasit eksikliğidir. Genel anlamda baktığımızda aneminin temel nedeni demir eksikliğidir. Demir eksikliği anemisi toplumdaki bayanların yüzde ellisinde, okul çağındaki çocukların yüzde otuzunda görülmektedir.” dedi.
Aneminin aslında tedavisi kolay bir hastalık olduğunu belirten Dr. Hatice Terzi, hastalığın belirtilerinin solukluk, üşüme, halsizlik, çabuk yorulma, ağız içinde yaraların oluşması, yutma sıkıntısının olması, toprak yeme isteği, kalp çarpıntısı, saçlarda dökülme ve dikkat dağınıklığı olduğunu söyledi.
Dr. Hatice Terzi, “Anemi hastalığına karşı toplumun bilinçlendirilmesi lazım. Özellikle de demir içeren gıdaların; kırmızı et, karaciğer, balıketi, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kuru baklagiller bol miktarda tüketilmesi lazım. Toplumlara baktığımız zaman demir eksikliği anemisi esasen az gelişmiş ülkelerde daha sıklıkla görülmekte. Efektif bir şekilde demir ihtiyacını alamayan toplumlarda daha sıklıkla görülüyor. Hastalarımızın demir eksiğini gidermeleri için demir içeriği yüksek olan gıdalar öneriyoruz. Ama mutlaka demir preparatı öneriyoruz. Hastalara demir preparatının hangi sıklıkta ve hangi öğünlerde tüketilmesini çok önemli çünkü hasta bunu nasıl kullanacağını bilmiyor ve ne kadar süre kullanacağını bilmiyor. Kendini iyi hissettiğinde hasta demir tedavisini bir anda kesebiliyor. Hâlbuki mutlak efektif bir şekilde altı ay öneriyoruz. İlk iki ay hemoglobini yükseltip sonraki dört ayda demir depolarının dolması için demir preparatlarını öneriyoruz. Burada doğru preparatında önerilmesi çok önemli ve hastalarımızın demir preparatı açken alması lazım. Beraberinde lifli gıdalar, süt ürünleri ve mide ilaçları gibi ilaçları almamaları lazım. Mümkünse sabah ve akşam kullanmalarını öneriyoruz. Bir de en önemlisi hastalığının altında yatan nedenin iyi araştırılması lazım. Bu basit bir anemiye bağlı hastalık değil de rahim kanseri, bağırsak kanseri olabilir, mide kanseri olabilir. Şüphelendiğimiz durumda esasen bunları da inceliyoruz.” dedi.