İlçelerdeki Öğrencilerin Diş Tedavileri Yapılıyor

İlçelerimizdeki Bölge Yatılı Okullarında Okuyan Öğrencilerin Diş Tedavileri Yapılıyor  Diş Hekimliği Fakültemiz örnek bir uygulamaya daha imza attı.

 
Diş Hekimliği Fakültemiz Endodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recai Zan’ın girişimleri ve Pedotonti Ana Bilim Dalı’nın da katkılarıyla doktorlarımız halkımıza sağlık hizmetinin süratli ve üst seviyede verilebilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.
 
Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Sivasımızın ilçelerinde bulunan yatılı bölge okullarında eğitim gören ilkokul ve ortaokul çağındaki öğrencilerin, diş hekimi korkularını yenmeleri ve diş muayenesine gidemeyen öğrencilerin diş tedavilerinin yapılabilmesi için ilçe kaymakamlarının da desteğiyle güzel bir uygulama başlatıldı.
 
Çalışmalar doğrultusunda ilk olarak Hafik Yatılı Bölge Okulu’nda okuyan öğrencilerin diş taraması yapıldı. Taraması yapılan öğrencilerden tedavilerinin yapılmasına karar verilenler ilçe kaymakamlığı tarafından tahsis edilen servislerle ilçe ve köylerden alınarak Fakültemizin 15 Temmuz Şehitleri 
Kliniği’ne getirildi ve muayene ve tedavileri kapsamlı olarak yapıldı.
 
“Uygulama Tüm İlçe ve Köy Okullarında Eğitim Gören Öğrencileri Kapsayacak”
 
Konuyla ilgili olarak Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, fakülte olarak, Sivas genelindeki bölge yatılı okullarında diş tedavisine gelemeyen çocuklara yönelik bir etkinlik başlattıklarını ifade ederek, “Bu konuda Endodonti Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Recai Zan ve Pedotonti Bölümünden Doç. Dr. Murat Ünal koordinesinde ekipler oluşturduk. Bu ekiplerle ilk başta pilot uygulama olarak Hafik Bölge Yatılı Okulu’na gidildi. Orada bütün öğrencilerin taraması yapıldı ve bütün çocukların yapılması gereken tedavileri form edildi. Ardından bu formlar çocuklar tarafından velilerine sunuldu. Formlarda öğrencilerde yapılması gereken tedavilerin isimleri belirtildi, bu formların içerisinde onay evrakını da gönderildi, sağ olsun birçok veli onayladı. Tedaviyi kabul 
eden ailelerin çocukları, refakatçi olarak görevlendirilen iki öğretmenimiz eşliğinde Kaymakamlık tarafından tahsis edilen iki otobüsle okullarından alarak Fakültemize getirildi.” dedi.
 
“5-6 Ay Süren Tedavilerini 2 Gün İçinde Tamamladık”
 
15 Temmuz Şehitler Kliniği’nde tedaviye gelen çocukları ağırladıklarını, öncelikle muayenelerinin yapıldığını ve filmlerinin çekildiğini ifade eden Dekan Prof. Dr. Hubbezoğlu, öğrencilerin diş çürükleri, kanal ve peredontal tedavileri, onun dışında yapılan vernik uygulamaları gibi tüm tedavi uygulama sürelerinin normalde 5-6 ay sürdüğünü, tedavilerin hocaların ve asistanların gayretleriyle birkaç gün içerisinde tamamlandığını sözlerine ekledi.
 
Dekan Prof. Dr. Hubbezoğlu, “Çocuklarımıza düş çürüğü olmadan diş çürüğü fobisini yenecek bir ortam hazırlamış olduk. Burada dinlenme salonumuzda televizyon seyrederek zaman geçirdiler. Bunun dışında sağ olsun Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın katkılarıyla yemekhanemizde onlara öğle yemeği ikram ediyoruz. Katkılarından dolayı Sayın Rektörümüze şükranlarımızı sunuyoruz. Çalışmalarımız; dezavantajlı grup olarak adlandırılan Diş Hekimine ulaşması en zor yerlerden başlayarak, diğer köy okullarına ve onun dışında Sevgi Evleri gibi birçok kurumu da kapsayacak şekilde devam edecektir.” ifadelerine yer verdi.
 
“Diş Macunu ve Fırçasıyla Tanışmayan Öğrenciler Gördük ”
 
Projenin mimarı olan Yrd. Doç. Dr. Recai Zan, Hafik ve Doğanşar bölge okullarında yaptıkları taramalar sonucunda öğrencilerin ağız ve diş bakımlarının yetersiz olduğunu tespit ettiklerini açıklayarak, “Maalesef diş fırçası ve diş macunu ile henüz tanışmamış çocuklar tespit ettik ve ‘Biz köylerde yaşayan çocuklarımızı fakültemize getireceğiz, ağırlayacağız ve burada tüm tedavilerini yapıp evlerine göndereceğiz. Bu konuda gerçekten büyük bir özveriyle çalışmaya devam ediyoruz, sadece bu çocuklar için özel bir klinik ayarlandı, Dekanımızın desteği ile de çocukların gün boyunca tedavilerini yapıp mutlu bir şekilde evlerine gönderiyoruz.” dedi.