14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde hastalar bilgilendirildi
Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Metabolizma Bilim Dalı Başkanlığı doktorlarınca hastalara hastalıkları, korunma yolları ve tedavileri hakkında geniş kapsamlı bilgilendirme toplantıları yapılıyor.
Endokrinoloji Metabolizma Bilim Dalına muayeneye gelen hastalar muayene edilirken bir taraftan da diyabet rahatsızlıklarıyla ilgili olarak teferruatlı bilgilendiriliyorlar.
Bu kapsamda 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Duman, Türkiye başta olmak üzere Sivas’ta diyabet hastalığıyla ilgili dikkat çeken mesajlar verdi. Yrd. Doç. Dr. Duman, sadece diyabet hastalarına değil, gelen tüm endokrin hastalarına hizmet verdiklerini belirtti.
“Hastalarımız Endokrinoloji Bölümünden Habersizler”
Yrd. Doç. Dr. Duman, hastaların hastanemizde Endokrinoloji bölümünde uzman bir doktorun olduğundan haberdar olmadıklarını vurgulayarak, “14 Kasım Diyabet Günü nedeniylede hastanemizde diyabet hastalara hizmet verdiğimizi duyurmak istedik. Dünya diyabet günü sadece tek gün değil ama bu hastalığın vurgulanması öne çıkarılması bizim için önemli. Kronik komplikasyonların olduğu maddi ve manevi külfetin olduğu bir hastalıktır ve tek açıdan çözülebilecek bir hastalık değildir, bunun için disiplinli bir yaklaşım gereklidir.
Tedavinin doğru ve biran önce başlanması ayrıca tedavinin periyodik olarak kontrol edilmesi çok önemlidir. Bu arada hastalarında düzenli olarak kontrollere gelmesi ve diyabet bilincinin oluşması gerekiyor.
Diyabet hastalığı günümüzde sadece Türkiye’yi değil, dünyayı ilgilendiren bir sağlık sorunudur. Bu açıdan bakıldığında obezite ile doğrudan ilişkili bir hastalıktır. Diyabet hastalığı alanında Türkiye’de yapılan iki büyük çalışma var. Bu çalışmalara göre 2000 ve 2010 yıllarında yapılan çalışmaları kıyasladığımızda diyabet de %7.2'den %13.7'ye yükselerek %90 artış gösterdi. Obezitede ise %44 artış söz konusu.
Buda bize şunu göstermiktedir; Ülkemizde diyabet patlaması yaşanmakta bu da bizlerin toplum olarak bu hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımızı göstermektedir” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Duman, multidisiplinel yaklaşmın faydasına dikkat çekerek, hekimler olarak bu hastalığın ciddiyetini topluma daha fazla aktarmak ve bu hastalığın tedavi edilmesi için daha fazla çaba harcayacaklarını söyledi.
“Üniversitemizde İki Aktif Poliklinik Var”
Yrd. Doç. Dr. Duman, Cumhuriyet Üniversitesi olarak şuan iki aktif poliklinik hizmeti verdiklerini söyleyerek, “Diyabetin yanı sıra diğer tüm endokrinoloji hastalıklara bakıyoruz. Üniversitemizde endokrin bölümü var ve yatan hasta muayenemiz 7/24 halkımıza hizmet vermektedir. Tanı alınıyor, hasta muayenesini oluyor bu konuda sadece tahlil ve ilaç tedavisi değil aynı zamanda diyet eğitimi için bir diyetisyenimiz mevcut. Şeker hastasının olmazsa olmazı hayat tarzını değiştirmesi şeklidir. Öncelikle hayatında neyin olmamasını, neyi yanlış yediğini, neyi yememesi gerektiğini bilmesi gerekir.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Duman ayrıca yine poliklinikte sürekli olarak hastalıkları ve kulalndıkları insülin kalemlerinin kullanımıyla ilgili, hastalığın komplikasyonları ve ayak bakımıyla ilgili eğitim veren diyabet hemşiresi Zehra Çelik'in de görev yaptığını vurguladı.
“Sivaslılar Çok Unlu Gıdalar Tüketiyor”
Sivas halkının daha çok unlu mamullere meyilli olduklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Duman, “Bu yanlış beslenme alışkanlığını değiştirip doğru beslenme alışkanlığını öğrenmemiz gerekiyor. Bu anlamda diyetisyenimizle iş birliği içinde çalışıyoruz. Hastalarımıza bire bir eğitim veriyoruz. Diyabet hastalarımız hem kullandıkları ilaçları hem de uyguladığımız diyet programlarına uydukları takdirde olumlu neticeler almaktayız. Biz üniversite olarak hem personel, hem de fiziki anlamda hastalarımıza yardımcı olma noktasında yeterli kapasiteye sahibiz. Bu anlamda diyabet hastalarının çevre illerdeki hastanelere gitmelerine gerek olmadığı kanısındayım.” ifadelerini kullandı
Yrd. Doç. Dr. Gülhan Duman ayrıca Diyetisyen Dr. Tuğçe Musul ve diyabet hemşiresi Zehra Çelik ile birlikte diyabet hastalğının ne olduğu ile ilgili bilgiller verdi.