Kütüphanelerimizde Bulunan Yazma Eserler, Ziyabey Kütüphanesi'ne Törenle Devredildi

Üniversitemiz Merkezî Kütüphanesi ile İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde bulunan 169 yazma eserin, Ziyabey Kütüphanesine verilmesi adına devir teslim töreni düzenlendi.
 
İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde gerçekleşen törene Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Türkiye Yazma ve Nadir Eserler Daire Başkanı Hüseyin Kutan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Vakıflar Müdürü Cemal Karaca, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Sivas Yazma Eserler Kütüphane Müdürü Cafer Kelkit, Merkezî Kütüphane Daire Başkan Vekili Mustafa Hasbek, İlahiyat Fakültesi Kütüphane Sorumlusu Kasım Demir, kurum müdürleri ve öğretim elemanları katıldı.
 
Tören öncesinde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, kitap dostlarının kendisi için bütün makamlardan üste olduğunu söyleyerek, “Kitaplı bir toplumuz. Medeniyetimiz kitap üzerine dayanır. Bunun içinde kitap ve kalem bizim için önemlidir. Burada bulunan kitaplar, asıl yerini buldu. Adaletin tarifinde de aynı şey vardır. ‘Adalet, bir şeyi yerine koymaktır. Zulüm ise bir şeyi olması gereken yere koymamaktır .’ diye tarif eder eskiler. Bunun için bu kitapların bir kısmını zaten bizim de içinde bulunduğumuz hocalarımız getirmişti. Böylece bir emaneti almıştık, emaneti ehline teslim ediyoruz. Kitaplar yerini bulmuştur. Bundan sonra Ziyabey Kütüphanesi’nde bu kitapların milyonlarca okuyucuya ulaşacağını biliyoruz. Dijital kayıtları alındığında tüm dünyaya açılabiliyor. Böylece hem kitapları yazanlar, müellifler hem de müstensihler, aynı zamanda bu kitapları okuyanlar, temlik edenler, hedeflerine ulaşmış olacaklar. Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.
 
Rektör Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı ise konuşmasında çok önemli bir iş yaptıklarını belirterek, emanetleri ehline teslim etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Toparlı, “İlahiyat Kütüphanemizde mevcut olan 166 adet yazma eseri ve Merkezî Kütüphanemizde bulunanan üç eseri ehline tevdi edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
 
Türkiye Yazma ve Nadir Eserler Daire Başkanı Hüseyin Kutan ise konuşmasında Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı adına programa katıldığını belirterek, Başkanlığın 6093 sayılı Kanun’la 31 Aralık 2010 tarihinde kurulduğunu ve çok yeni bir kurum olduğunu söyledi. Daire Başkanı Kutan, “Bu kadar kısa bir süre içinde Başkanlığımız hızlı bir eylem planı gerçekleştirdi. Toplam 22 kütüphanemizin bütün sorunlarını halletmeye çalıştık. İlk olarak dünyanın en seçkin yazma eser kütüphanelerinden biri olan Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde dünya standartlarının üstünde yeni nesil depolama sistemlerini gerçekleştirdik. Hem bir bakıma garanti altına aldık hem ömürlerini uzattık hem de gelecek kuşaklara çok rahat bir biçimde ulaşsınlar diye en güzel imkânları sağladık. Cumhuriyet Üniversitemizin Türk Yazma Eser Kurumu Başkanlığı Sivas Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi’ne 169 yazmanın devrinin; bütün kamu kurumlarında, özel vakıflarda ve derneklerde dikkatle incelenmesi gereken bir husus olması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
 
Vakıflar Müdürü Cemal Karaca ise konuşmasında hedeflerinin Türkiye’de bulunan tüm yazma eserlerin yazma eserleri kütüphanesinde toplanması olduğunu söyleyerek, “ Müjdeli bir haber vermek isterim. Kemaleddin İbn-i Hümam Vakfı’nın eserlerini gelirken görüştük. Sayın Eski Belediye Başkanımız Temel Karamollaoğlu Bey olumlu kanaat beyan ettiler.
 
yönetici arkadaşlara da bu müjdeyi ben vermiş olayım. Allah hayırlara vesile etsin, inşallah daha nice hizmetler nasip olsun.” şeklinde konuştu.
 
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan ise konuşmasında kütüphanelerinde 36.526 cilt kitap bulunduğunu, kütüphanenin özellikle sosyal bilimler alanına hitap etmekle birlikte İslami İlimler ağırlıklı olduğunu söyledi. Dekan Vekili Prof. Dr. Doğan, “Kütüphanemiz 2015 yılında Türkiye İhtisas Kurumu’ndan özel teşekkür belgesi almıştır. Bağışlanan ve şahısların hediye ettiği kitaplar içerisinde 166 kadar yazma eser kütüphanemizde toplanmıştır. Bu eserler Arap dili ile ilgili olmak üzere genelde İslami ilimlerle ilgilidir.” ifadelerine yer verdi.
 
Konuşmaların ardından İlahiyat Fakültesi Kütüphane Sorumlusu Kasım Demir tarafından Sivas Yazma Eserler Müdürü Cafer Kelkit’e yazma eserler takdim edildi.
 
Törende ayrıca Türkiye Yazma ve Nadir Eserler Daire Başkanı Hüseyin Kutan tarafından Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız çeşitli hediyeler verirken, Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız ise Daire Başkanı Kutan’a günün anısına hediye takdim etti.