Akademisyenimiz COST Projesinde Çalışma Grubu Üyesi Olarak Yer Aldı
Üniversitemiz Fen Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Serkan Akkoyun, CA21128 - PROton BOron Nuclear fusion: from energy production to medical applicatiOns (PROBONO) ve CA22113 - Fundamental challenges in theoretical physics (THEORY-CHALLENGES) başlıklı iki COST projesinde, çalışma grubu üyesi olarak yer aldı.
Yüksek yoğunluklu lazerlerle yapılan son deneyler, bor-hidrojen hedeflerinin ışınlanmasıyla alfa parçacıklarının yüksek oranlarda üretildiğini göstermiştir. CA21128 projesinin ( https://www.cost.eu/actions/CA21128/ ) amacı, lazerle çalışan pB füzyonu ile ilgili fiziği anlamak, deneysel altyapılara erişimi kolaylaştırmak, bu alandaki yeni bilgi üretimini en üst düzeye çıkarmak, genç araştırmacıların kariyerlerini desteklemek ve araştırmacılar arasındaki iş birliğini oluşturarak proton-boron araştırmalarına odaklanan topluluk oluşturmaktır. Prof. Dr. Akkoyun bu projenin, sayısal simülasyonların geliştirilmesi ve optimizasyonu içeren, modelleme çalışma grubunda çalışmalarını yürütmektedir.
Fizikçiler, kozmolojik yapılardan atom altı parçacıklara kadar dünyayı modelleyebilmektedirler. Ancak, birçok durumda bu tür sistemlerin altında yatan matematiksel açıklama o kadar karmaşıktır ki, yalnızca etkileşimlerin zayıf olduğu bir yaklaşımda tahminler yapmak mümkündür. CA22113 projesi (https://www.cost.eu/actions/CA22113/), simetrileri, ikilikleri ve temel teorilerin iç tutarlılığını kullanarak klasik ve kuantum fiziğinde güçlü bir şekilde etkileşime giren sistemleri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu aksiyon, kuantum alan teorisi, sicim teorisi, yer çekimi, geometri ve bilgi teorisi konusunda uzman teorik ve matematiksel fizikçileri bir araya getirerek, bu türden bir ilk ağı kurmayı hedeflemektedir. Böylece, teorik fizikteki araştırmaların görünürlüğünün ve etkisinin arttırılması düşünülmektedir. Prof. Dr. Akkoyun bu projenin, ayar teorileri çalışma grubunda yer almaktadır.