Yılın Teması “Eksik Aşıların Tamamlanması”
Aşılama, insan hayatını hastalık ve ölümden koruyan en önemli kalkandır. Her yıl nisan ayının son haftasında kutlanan Dünya Aşı Haftası sebebiyle Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı açıklamalarda bulundu.
Yaptığı açıklamada Doç. Dr. Korğalı “Aşılar, hastalık yapıcı patojenlerin çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra bazı parçalarının ya da tamamının insan vücuduna çeşitli yollarla verilmesi sonrası bir immünite oluşturulması esasına dayanan koruyucu sağlık yöntemidir. Tüm dünyada hem erişkin hem de çocuk yaş ölümlerini azaltan en önemli uygulamalardan biridir.” dedi.
Çocuklarda aşının öneminden bahseden Doç. Dr. Korğalı “ Çocuklarımıza doğumdan itibaren belirli bir aşı takvimi dâhilinde çeşitli aşılar uygulanıyor. Bu aşılar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. Ülkemizde şu an rutin uygulanan aşı takviminde 13 çeşit hastalığa karşı çocuklarımızı koruyabilmekteyiz. Yapılan aşılar verem, menenjit, suçiçeği, kızamıkçık gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Bu hastalıklar ciddi sakatlıklar ve ölümcül sonuçlara yol açmaktadır. Dolayısıyla aşı yoluyla çocuklarımızı bu tehlikelerden korumuş olmaktayız.” şeklinde konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) aşı haftası için bu yılki teması eksik aşıların tamamlanmasıdır. Özellikle son yıllarda artan aşı tereddütlerine karşı, sağlık çalışanlarının doğru bilgilendirme yaparak insanları aşı yaptırma yönünde ikna etmeleri gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Korğalı, ülkemizde çocukluk çağındaki bütün aşıların ücretsiz olarak uygulandığını ve aşılama oranlarımızın %90’ın üzerinde olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Korğalı, yapılan tüm çalışmaların 5 yaş altı ölümlerden korunma konusunda aşıların en ekonomik, en kolay ve en güvenilir yol olduğunu gösterdiğini dile getirerek aşıların yaş dönemlerine uygun şekilde yapılmasını hususunda önerilerde bulunduklarını ve aileleri de bu konuda bilgilendirdiklerini söyledi.
Doç. Dr. Korğalı açıklamasında “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocuk ve erişkin olmak üzere tüm dünyada 3 milyona yakın kişinin aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini bildiriyor. Aşılar daha konforlu, uzun ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçemeyeceğimiz koruyucu tedbirlerdir.” diyerek aşının insan yaşamındaki önemine vurgu yaptı.