Ortaçağ İslam Düşünce ve Bilim Tarihi Konferansı Düzenlendi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Anadolu Selçukluları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Ortaçağ İslam Düşünce ve Bilim Tarihi’ konulu konferans düzenlendi.
SCÜ Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Dede’nin konuşmacı olarak katıldığı programa Anadolu Selçukluları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya ve öğrenciler katıldı.
Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Abdullah Kaya, “Anadolu Selçukluları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak geçmişte birçok program yaptık. COVİD-19 dan dolayı etkinliklerimize ara vermek zorunda kalmıştık. İnşallah ikinci dönem biraz daha yoğun bir şekilde bu tür etkinliklerimizi yapacağız. Bugün burada Ortaçağ İslam Düşünce ve Bilim Tarihi adlı konferansımızı hocamız verecek. Hocamıza teşekkür ederim.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Dede ise “Orta Çağ’ın kronolojik ve tarihsel anlamda sınırını çizmek gerekiyor. Çünkü biz bilimsel araştırmalar anlamın da sınırlarımızı çizemezsek bu sınırları başkaları çiziyor. Biz kendi kavramlarımızı ortaya koymazsak başkalarının tanımları üzerinden kendi tanımlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Ya da bize bu şekilde bir dayatma ortaya çıkabiliyor. Bu bağlamda Orta Çağ dediğimiz sürecin esasında İstanbul’un Fethi (1453) sürecine kadar olduğunun altını çizmem gerekiyor. Bu bağlamda İstanbul’un fethi dediğimiz süreç Avrupa’da bambaşka bir sürecinde ortaya çıkmasını sağladı. Ortaçağ dediğimiz dönem Batı için karanlık olarak değerlendirilebilir. Ancak İslam dünyası düşünce ve bilim tarihi açısından ortaçağ zirve dönemdir. Bu dönemde İslam alimleri, bilim insanları ve filozofları birçok, bilimsel çalışma gerçekleştirmiş ve yeni buluşlar ortaya koymuşlardır. Mesela Doğu- Batı algısı üzerinden Endülüs Emevi Devleti’ni nereye koyacağız. Bu ciddi bir problemdir çünkü bizim Batı diye gösterdiğimiz coğrafyada 8 asra yaklaşan bir sürede orda İslam geçmişi olmuştur.” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Prof. Dr. Abdullah Kaya, programa katkılarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Dede’ye teşekkür belgesi verdi.